E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale HTML

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DESIGN  /  HTML  /  Dezvoltare generala (2)

Standarde web si validari

08.05.2008
Standarde web si validari

Validatorul te poate ajuta sa gasesti erori despre care nu stiai ca exista in codul tau. Unele browsere compenseaza lipsa de pricepere a unor programatori de site-uri si incearca sa corecteze greselile din HTML si afiseaza pagina asa cum presupun ca ar trebui sa arate, insa alte browsere s-ar putea sa ajunga la un rezultat diferit si sa afiseze pagina diferit sau sa nu o afiseze deloc.

Total vizualizari: 4156 4156 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (1 vot)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Html.net  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Au existat numeroase tentative de a crea un standard HTML prin W3C( World Wide Web Consortium). In trecut, cand browserele erau aplicatii pentru care trebuia sa platesti, Netscape era browserul dominant. Atunci, cel mai raspandit standard HTML era numit 2.0, apoi 3.2. Dar cu o cota de piata de 90% Netscape nu tinea cont de standardele generale. Netscape a inventat propriile elemente ciudate care nu functionau in alte browsere.

Multi ani Microsoft a ignorat aproape complet Internetul. Dupa o perioada au intrat in competitie cu Netscape si a introdus un browser. Primele versiuni ale browserlui de la Microsoft, Internet Explorer, nu erau cu nimic mai presus fata de Netscape in ceea ce priveste suportul pentru standardele HTML dar Microsoft a ales sa furnizeze browser-ul gratis, in curand Internet Explorer devenind cel mai popular browser.

De la versiunea 4 si 5 Microsoft a tintit sa sustina din ce in ce mai mult standerdele  HTML din W3C. Netscape nu a reusit sa dezvolte o noua versiune a browserului si a continuat sa distribuie versiunea 4 depasita.

Astazi standardele HTML se numesc 4.01 si XHTML. Acum Internet Explorer are cota de piata de 90% si are in continuare anumite elemente distinctive dar suporta si standardele W3C HTML, acesta este si cazul altor browsere ca Mozilla, Opera si Netscape. Cand codezi cu HTML urmarind  standardele W3C, creezi site-uri care pot fi vazute in toate browserele.

De unde stiu ce versiune este folosita?
Avand in vedere ca exista diferite tipuri de HTML, trebuie sa ii comunici browserului ce „dialect” al HTML folosesti. Pentru a face asta folosesti un DTD pe care il scrii mereu in partea de sus a documentului.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd"> 
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en">
<head> 
<title>Title</title> 
</head> 
<body> 
<p>text text</p> 
</body> 
</html>

Pe langa DTD(prima linie din exemplul de mai sus), care informeaza browserul ca vrei sa scri XHTML, trebuie sa inserezi informatii suplimentare in tag-ul html cu cele doua atribute xmlns si lang.

Xmlns este prescurtarea de la „XML-Name-Space” si ar trebui sa aiba mereu valoarea http://www.w3.org/1999/xhtml. In atributul lang declari in ce limba este scris documentul. Pentru asta se foloseste standardul  ISO 639 standard care listeaza codurile pentru toate limbile din lume. In exemplul de mai sus limba este setata pe engleza (en). Cu un DTD declarat, browserul stie exact cum ar trebui sa citeasca si sa afiseze HTML-ul.

Validare? De ce si cum ar trebui sa fac asta?
Insereaza un DTD in paginile tale si vei putea mereu sa verifici daca HTML-ul tau are erori folosind validatorul gratuit W3C(http://validator.w3.org/). Creaza o pagina si incarc-o pe un server. Acum mergi la  http://validator.w3.org/ si tipareste adresa (URL-ul) paginii tale si valideaz-o. Daca HTML-ul tau este corect vei primi un mesj de felicitare, altfel vei primi un raport de eroare care it va spune exact unde ai comis o eroare.

Validatorul te poate ajuta sa gasesti erori despre care nu stiai ca exista in codul tau. Unele browsere compenseaza lipsa de pricepere a unor programatori de site-uri si incearca sa corecteze greselile din HTML si afiseaza pagina asa cum presupun ca ar trebui sa arate, insa alte browsere s-ar putea sa ajunga la un rezultat diferit si sa afiseze pagina diferit sau sa nu o afiseze deloc.

Valideaza intotdeauna paginile pentru a fi sigur ca sunt afisate corect.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale HTML:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(1 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8160
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7910
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7715
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7445
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Bridge XML Java Ruby on Rails Gimp PHP COREL DRAW AJAX XHTML Javascript Python RoR Vista HTML Fireworks Illustrator Excel StyleSheet JSON MySQL Fotografie Lightroom Verilog SEO CSS Sony Vegas Flash Powerpoint SWF Dreamweaver Photoshop Swift 3D Action Script Word PSD Outlook
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software