E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale HTML

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DESIGN  /  HTML  /  Optimizare HTML (3)

Testarea paginilor in HTML

10.05.2008
Testarea paginilor in HTML

Desi noua generatie de browsere gestioneaza foarte bine standardele web stabilite, trebuie sa constientizezi ca intotdeauna va exista un procent de utilizatori care vor folosi browsere care nu suporta ultimele tehnologii web, precum Ajax.

Total vizualizari: 4928 4928 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Degradare treptata
Desi noua generatie de browsere gestioneaza foarte bine standardele web stabilite, trebuie sa constientizezi ca intotdeauna va exista un procent de utilizatori care vor folosi browsere care nu suporta ultimele tehnologii web, precum Ajax. Trebuie sa satisfaci si nevoile acestor oameni cat mai bine cu putinta. Desi ar fi ideal ca toata lumea sa fi descarcat ultimele versiuni de browsere la fiecare lansare, nu este rezonabil sa te astepti la asta. Ii poti incuraja pe oameni sa o faca, dar nu le-o poti pretinde. Site-ul tau trebuie sa poata fi vazut si de utilizatorii care indiferent de motiv, folosesc un soft depasit.

Degradarea treptata se refera la faptul ca masina ta nu va fi afectata foarte tare daca este vazuta printr-un browser mai vechi. Asta inseamna sa iti mentii site-ul accesibil tuturor. Nu trebuie sa arate frumos, ci doar sa poata fi afisat. Procentul celor care folosesc un browser mai vechi de nivelul 4 este mic dar pot crea un site care sa fie utilizabil si de catre ei si sa arate in continuare modern in afisarea pe browsere noi.

Cele mai noi tehnologii W3C au fost create pentru a fi compatibile retroactiv(adica functioneaza acceptabil in browsere mai vechi care nu au suport pentru ele), ceea ce inseamna ca a folosi CSS pentru prezentarea site-ului este recomandabil. Browserele care nu recunosc CSS vor fi capabile sa redea documentul HTML dar nu vor functiona la fel de rapid.

La sfarsitul anilor 90 tendinta era sa se foloseasca "hacks" si mult markup de prezentare pentru a face site-ul sa arate aproximativ la fel in diferite versiuni de browsere, insa acum aceasta practica nu mai este recomandabila. Foloseste CSS pentru a face paginile atractive pentru utilizatorii cu browsere performante, dar nu incarca codul cu taguri de font doar pentru a asista utilizatorii cu browsere depasite. Este mai bine ca paginile sa para foarte simple in browserele vechi daca accesibilitatea nu are de suferit.

Compatibilitatea browser-ului
Lista tag-urilor HTML 4.01 este un bun punct de plecare. Ar trebui sa verifici daca site-ul tau functioneaza si in browsere care nu suporta noile taguri. Segmentul de utilizatori carora te adresezi ar trebui sa iti indice cam din ce zona de preformanta a browserelor sa incepi testarea.

Daca folosesti CSS foarte avansat ar trebui sa te asigur ca genul de utilizatori care vor accesa site-ul dispun de ultimele tehnologii in domeniu. Daca faci un site despre antichitati sau gradinarit ar trebui sa sa te astepti ca cei ce il vor accesa nu o sa aiba instalate ultimele tehnologii. Ai grija cand folosesti "proprietary tags" precum <marquee> din Internet Explorer sau <blink> din Netscape. Nu ar trebui sa fie foarte greu sa eviti folosirea acestor taguri. Folosirea "proprietary tags" poate genera probleme de accesibilitate pentru ca utilizatorii care folosesc un alt browser nu vor putea vizualiza anumite parti din pagina.

Pagina ar trebui sa arate similar in cadrul browserelor principale(Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari sau Opera). Pagina ar putea arata mai bine in unele browsere datorita suportului mai bun pentru anumite standarde dar scopul tau este ca designul sa arate bine in toate. Daca poti, testeaza pagina ta si in browsere text precum Lynx.

Cod gresit
Daca faci codarea manual si nu esti foarte atent, sau daca folosesti un program care reda un cod prost in mod obisnuit(ca multe editoare WYSIWYG), felul in care un browser afiseaza ceea ce i-ai furnizat iti poate da dureri de cap. Exista zone problema frecvente precum tabelele, dar pana si o greseala minora ar putea sa faca paginile ilizibile pentru unii urilizatori.Unele browsere sunt mai iertatoare - poti scapa cu multe greseli in Intrenet Explorer dar in Firefix nu.

De exemplu poti inchide tabele cu </table> si sa omiti </tr >si </td> intermediare. In versiunile mai vechi ale Netscape Navigator, intreg tabelul va disparea in aceste conditii. Daca Explorer nu ar fi atat de ingaduitor cu aceste probleme, calitatea codarii mulor programatori s-ar imbunatati simtitor. Sintaxa tag-urilor trebuie sa fie corecta. Asta inseamna ca, daca deschizi doua tag-uri <b><u>, trebuie sa le inchizi in ordinea corecta </u></b>. Cel mai usor mod de a controla aceasta problema este sa iti iei un editor cu un validor HTML incorporat. El va verifica erorile de sintaxa si tagurile neinchise.

Color depth
Poti folosi paleta de culori 256 web-safe in cazul GIF-urilor pentru ca ele au nevoie numai de cateva zeci de culori si astfel vei avea si o marime mai redusa a fisierului. Este insa imposibil sa folosesti aceeasi paleta de culori in cazul unei imagini JPEG pentru ca va avea o calitate foarte proasta. Este mai bine sa ai in pagina link-uri la JPEG-uri (sau foloseste thumbnail-uri).

Rezolutia
Daca trebuie sa derulezi imaginea lateral este unul din cele mai rele lucururi pe care le poti avea in cardrul unui site.Pe moment, rezolutia predominanta a utilizatorilor este de 800x600. Multi utilizatori incep sa foloseasca rezolutia de 1024x768. Foarte putini au ramas la 640x480 si caregoria lor nici nu mai trebuie luata in seama.

Creaza site-ul pentru rezolutia de 800x600.
Apoi decide-te daca vrei ca pagina ta sa ocupe tot ecranul ("liquid layout") sau daca vrei ca designul sa fie mai rigid si fixat la o anumita latime. Fiecare varianta are avantajele ei. A face un design "lichid" inseamna ca pagina ta se va adapta la rezolutia utilizatorului, dar este si mai greu de scris pentru ca trebuie sa verifici toate rezolutiile pentru a vedea daca continutul se mai potriveste si daca arata bine. In general sunt de preferat design-urile fixe pentru ca ai mai mult control asupra layout-ului paginii. Un layout lichid este o situatie ideala, deci daca poti face un astfel de design care este independent de rezolutie, fa-o. Altfel, fa latimea tuturor elementelor paginii de aproximativ 760 pixeli. Este o dimensiune suficient de mica pentru a intra frumos in ecranul de 800x600(si sa poata incorpora bara vericala de derulare). Daca designul tau se potriveste in aceste dimensiuni, nu mai trebuie sa faci alte teste.

Imaginile
Un lucru pe care s-ar putea sa nu il realizezi este ca fara imaginile din pagina de internet, tot continutul s-ar putea sa fie afisat gresit. Multi dezactiveaza imaginile din cadrul browserelor pentru a creste viteza. Alegerea acestei optiuni poate crea erori in afisarea paginii web. Atributele 'alt' ale imaginii intind zonele in care imaginile ar trebui sa fie asezate daca ele sunt dezactivate, lasand un spatiu foarte mare pe ecran. Elimina acest efect adaugand intotdeauna atributele 'height' si 'width'.

Daca ai specificat o imagine de fundal fie intregii pagini fie unei celule de tabel, trebuie sa verifici daca textul este in continuare lizibil. Adauga o culoare similara de fundal in locul imaginii, care va aparea initial, apoi fundalul va aparea peste culoare cand s-a incarcat, mentinand textul lizibil.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale HTML:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Dreamweaver AJAX Fireworks Excel SWF PHP XHTML Sony Vegas Illustrator Photoshop Outlook RoR Flash XML Swift 3D COREL DRAW HTML Javascript JSON Java Bridge Fotografie Vista StyleSheet PSD Python Verilog Action Script SEO Lightroom Gimp Ruby on Rails CSS Powerpoint Word MySQL
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software