E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale HTML

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DESIGN  /  HTML  /  Bazele HTML (10)

X. Tag-urile META

16.05.2008
X. Tag-urile META

Una dintre cele mai folosite proprietati ale tag-urilor META este aceea ca ofera motoarelor de cautare informatii suplimentare despre site-ul tau atunci cand el este indexat.

Total vizualizari: 7189 7189 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (4 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Poate ai auzit de tag-urile META, cel mai probabil in legatura cu motoarele de cautare. Una dintre cele mai folosite proprietati ale tag-urilor META este aceea ca ofera motoarelor de cautare informatii suplimentare despre site-ul tau atunci cand el este indexat. De fapt, exista peste 200 de tipuri de „informatii-meta” pe care le poti plasa pe pagina ta Web cu ajutorul tag-ului META. Cum arata un tag META? Tag-urile META apar in sectiunea <HEAD></HEAD> a unei pagini HTML, si au urmatorul format:

<META NAME="nume" CONTENT="continut">

sau

<META HTTP-EQUIV="nume" CONTENT="continut">

Forma pe care o folosesti depinde de tipul tag-ului META pe care l-ai ales. HTTP-EQUIV este creat pentru tag-urile META echivalente headerului HTTP (ex. "refresh" si "pragma"), in timp ce NAME se refera la informatii ca autor ("author") si descriere ("description"). Deci, daca informatia meta trebuie interpretata de un server web sau proxy, foloseste HTTP-EQUIV, iar daca ea este destinata unui motor de cautare, foloseste NAME. Vom lua ca exemplu o pagina HTML oarecare  si iti vom arata cum poti utiliza descrierile si cuvintele-cheie META pentru ca site-ul tau sa fie indexat cat mai bine de un motor de cautare.

<head>
<title>Tutoriale online</title>
<meta name="description" 
      content="Aceasta pagina contine tutoriale in limba romana, 
               articole, forum, la care vizitatorii au acces gratuit.">
<meta name="keywords" content="tutoriale,cursuri,articole,romana,e-lean">
</head>

Poti observa ca in exemplul de mai sus am folosit doua tag-uri META in sectiunea <head></head> a paginii web. Tag-ul description este de obicei utilizat de motoarele de cautare pentru a afisa un sumar al paginii odata cu rezultatele cautarii. Cuvintele-cheie (keywords) sunt folosite pentru a indexa pagina, astfel incat daca un utilizator va cauta cuvantul "tutoriale", pagina se va afla printre rezultate. Iata si alte tag-uri META pe care le poti adauga pentru a-ti imbunatati site-ul:

1. Author


META NAME="author" CONTENT="numele autorului"


Acest tip de tag META comunica browserelor si motoarelor de cautare cine este autorul paginii: 

<meta name="author" content="E-lean">

2. Refresh

META HTTP-EQUIV="refresh" CONTENT="delay;url=new url"

Acest tag este util daca pagina ta trebuie mutata intr-un alt director sau pe un alt server, sau daca din anumite motive ea trebuie redenumita. Poti folosi acest tag pentru a redirectiona browserul spre noua pagina. delay este numarul de secunde dupa care se va incarca noua pagina, iar  url  reprezinta adresa paginii  spre care vei redirectiona utilizatorul (poate fi aceeasi pagina, care va fi incarcata continuu). Daca delay=0 , browserul va sari imediat la pagina noua. Exemple:

<meta http-equiv="refresh" content="0;url=pag_noua.html">

3. Robots

META HTTP-EQUIV="robots" CONTENT="noindex / nofollow"

Acesta este un tag META pentru motoarele de cautare (care sunt cunoscute si ca „robots”). Puteti folosi acest tag pentru a transmite motoarelor de cautare daca sa indexeze sau nu pagina, sau daca sa urmareasca linkuri de pe pagina ta pentru a cauta alte pagini pe care sa le indexeze. In mod normal, motoarele de cautare vor indexa pagina ta daca o vor gasi si vor folosi linkurile incluse in ea pentru a cauta alte site-uri. Exemplul urmator transmite motoarelor de cautare sa nu adauge pagina ta in index (desi linkurile pot fi urmarite):

<meta http-equiv="robots" content="noindex">

(De asemenea, poti adauga un fisier denumit ROBOTS.TXT in directorul radacina al site-ului tau pentru a transmite motoarelor de cautare ce pagini sa indexeze si ce pagini sa ignore.)

4. Pragma

META HTTP-EQUIV="pragma" CONTENT="nocache"


Acest tag „spune” browserelor ca Netscape Navigator si Microsoft Internet Explorer sa nu pastreze o copie a paginii tale in cache-ul de pe hard disk-ul vizitatorilor. Memoria cache este in mod normal folosita pentru a stoca pagini pe care le-ai vizitat recent, astfel incat browserul nu trebuie sa le descarce de fiecare data de pe server. Totusi, daca pagina ta este modificata zilnic si vrei ca utilizatorii sa vada intotdeauna versiunea cea mai noua, foloseste acest tag.

<meta http-equiv="pragma" content="nocache">

5. Expires

META HTTP-EQUIV="expires" CONTENT="data"

Acest tag este similar cu tag-ul pragma descris mai sus, cu exceptia ca acest tag ii spune browserului cand sa considere pagina expirata (cu alte cuvinte, cand sa descarce o copie noua de pe server).De exemplu, daca vrei sa innoiesti pagina o data pe luna, poti preciza ca pagina sa expire la o luna de la data crearii pe server:

<meta http-equiv="expires" content="Sun, 4 Oct 2008 15:00:00 GMT">
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale HTML:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(4 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Java RoR Ruby on Rails Sony Vegas Dreamweaver Powerpoint XML Illustrator AJAX StyleSheet Swift 3D PSD JSON Fireworks COREL DRAW MySQL Gimp Bridge Outlook Vista PHP HTML Javascript Flash Verilog Lightroom XHTML SWF Action Script Photoshop Excel SEO Fotografie Python Word CSS
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software