E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Java

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

DEVELOPMENT  /  Java  /  Introducere in Java (8)

Introducere in Java (Partea I)

02.03.2009
Introducere in Java (Partea I)

Java este la ora actuala unul dintre cele mai folosite limbaje de programare, ce poate fi utilizat atat pentru aplicatii desktop, cat si Web. Java este un limbaj complet orientat pe obiecte, in care sectiunile de cod reprezinta obiecte ce interactioneaza unele cu altele. Acest tutorial isi propune sa te invete cateva lucruri fundamentale despre programarea in Java.

Total vizualizari: 43721 43721 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (6 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.learnola.com  
Autor:  www.learnola.com
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Java este la ora actuala unul dintre cele mai folosite limbaje de programare, ce poate fi utilizat atat pentru aplicatii desktop, cat si Web. Java este un limbaj complet orientat pe obiecte, in care sectiunile de cod reprezinta obiecte ce interactioneaza unele cu altele. Acest tutorial isi propune sa te invete cateva lucruri fundamentale despre programarea in Java.

Pentru a incepe sa programezi in Java vei avea nevoie de Java Runtime Environment (JRE) instalat pe calculator si un IDE (Integrated development environment), adica un editor Java precum Eclipse sau Netbeans. Aplicatiile de tipul acesta te ajuta sa dezvolti cu usurinta proiecte Java, de aceea este important sa le folosesti.

Compilarea Java

In mod uzual, codul scris intr-un limbaj de programare este transformat de catre compilator in cod masina. Acest cod poate functiona direct pe hardware-ul unui calculator cu un anumit sistem de operare si cu o arhitectura specifica. Situatia nu este aceeasi in cazul Java. Atunci cand creezi si compilezi codul java, rezultatul final este un cod masina care ruleaza pe o masina virtuala (JVM sau Java Virtual Machine) si nu un cod care ruleaza pe o masina obisnuita. La executia aplicatiei, JVM transforma codul intr-un cod masina specific calculatorului pe care are loc rularea.

Procesul decurge in felul urmator: atunci cand scrii programe Java, codul este pastrat in fisiere cu extensia .java. La compilarea acestora rezulta fisiere .class, ce contin instructiuni in bytecode ce pot fi executate de masina virtuala. Codul JVM este apoi transformat in cod masina. Aceasta inseamna ca o aplicatie Java poate rula in orice sistem de operare care are instalat JRE, deoarece codul masina este generat la executia aplicatiei; acesta este unul dintre principale avantaje ale acestui limbaj de programare.

Nu este necesar sa intelegi aceste concepte pentru a incepe sa lucrezi cu Java, deci nu te ingrijora daca in acest stadiu lucrurile par putin confuze - toate vor capata sens pe masura ce vei implementa diverse aplicatii.

Primul tau program

Odata ce ai ales si ai instalat un IDE pentru Java, va trebui sa te familiarizezi cu interfata acestui program; este posibil sa trebuiasca sa faci anumite setari, deci urmareste instructiunile pentru IDE-ul ales. Avand instalat IDE, va trebui sa creezi un nou proiect de fiecare data cand vrei sa incepi un nou program Java. Fiecare program va contine unul sau mai multe pachete, care la randul lor contin fisiere .java .

Fiecare IDE ofera anumite facilitati. De exemplu, cand definesti un nou proiect/ clasa in Eclipse sau Netbeans, aplicatia respectiva creeaza in mod automat un pachet default pentru codul tau.

Fiecare fisier Java va reprezenta o clasa, ce are rolul de a grupa portiuni de cod cu functionalitati comune. Fiecare definitie a unei clase este de fapt o macheta pentru obiect din aplicatia ta. Notiunea de obiect va deveni mai clara pe masura ce iti dezvolti abilitatile de a lucra cu Java.

Fiecare proiect java trebuie sa contina cel putin o clasa. Atunci cand aplicatia Java este compilata si rulata, primul cod care se executa este cel din interiorul metodei main din clasa principala. In continuare vei defini un proiect cu numele MyFirstJava. Daca utilizezi Netbeans, alege Create Main class si tasteaza myfirstjava.MyFirstJava ca nume. Daca ai instalat Ellipse, creeaza o noua clasa in proiectul tau si da-i numele MyFirstJava. Apoi selecteaza clasa MyFirstJava si introdu urmatorul cod (este posibil ca IDE-ul sa fi scris deja cateva linii de cod pentru tine):

//definitia clasei 
public class MyFirstJava
{
//functia main
    public static void main(String[] args)
    {
//codul ce va fi executat la rulare
        System.out.println("Well Hello There");
    }
}

Observatie: Deoarece in java nu exista functii definite in afara unei clase, o metoda este acelasi lucru cu o functie.

Daca vei compila si executa programul de mai sus, ar trebui sa vezi fraza Well Hello There intr-o fereastra standard (aceasta ar trebui sa fie vizibila in interfata IDE). Tot ceea ce face codul este sa afiseze mesajul, deoarece in functia main exista doar aceasta instructiune.

Daca lucrurile nu sunt inca clare, nu te ingrijora, va deveni mai usor daca vei privi aceste indicatii ca pe o formula care functioneaza. De fiecare data cand creezi un program Java trebuie doar sa urmezi aceasta cale si sa incepi cu introducerea codului in functia main.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Java:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(6 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
adriano , Vineri, 24 Februarie 2012, ora 09:46
#1

E foarte faina dar inca nu m-am apucat de java doar de javascript

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
CSS Flash AJAX Bridge SEO Javascript Lightroom Verilog XML Powerpoint Swift 3D Action Script Java PHP Sony Vegas Vista Fotografie Outlook Gimp JSON XHTML Illustrator Fireworks Photoshop MySQL Excel COREL DRAW HTML Python Word Ruby on Rails RoR PSD SWF Dreamweaver StyleSheet
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software