E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Java

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

DEVELOPMENT  /  Java  /  Introducere in Java (8)

Variabile si tipuri de date primitive

25.09.2009
Variabile si tipuri de date primitive

In acest tutorial vei afla care este diferenta dintre variabile de instanta si variabile de clasa, cum trebuie sa denumesti o variabila si care sunt tipurile de date primitive din Java.

Total vizualizari: 26919 26919 afisari   |   Comentarii  3   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Java.sun.com  
Autor:  Java.sun.com
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

boolean

Tipul de date boolean are doar doua valori posibile: true (adevarat) si false (fals). Utilizeaza acest tip de date pentru indicatorii ce urmaresc conditii true/false. Acest tip de date reprezinta un bit de informatie, dar "dimensiunea" sa nu este ceva definit exact.

char

Tipul de date char reprezinta un caracter Unicode. Are o valoare minima de '\u0000' (sau 0) si o valoare maxima '\uffff' (sau 65,535 inclusiv).

Pe langa cele 8 tipuri de date primitive prezentate mai sus, limbajul de programare Java mai ofera si suport special pentru siruri de caractere prin intermediul clasei java.lang.String. Delimitarea unui sir de caractere cu ajutorul ghilimelelor va crea automat un nou obiect String, de exemplu: String s = "acesta este un sir"; Obiectele String sunt imutabile, ceea ce inseamna ca o data create, valorile lor nu pot fi schimbate. Clasa String nu este din punct de vedere tehnic un tip de date primitiv, dar tinand cont de suportul special oferit acesteia de catre limbaj, probabil ca o vei considera astfel.


Valori implicite

Nu este intotdeauna necesar sa desemnezi o valoare la declararea unui camp. Campurile care sunt declarate, dar nu sunt initializate, vor fi setate la o valoare standard de catre compilator. Vorbind la modul general, acest standard va fi zero sau null, depinzand de tipul de date. Insa, in general nu e recomandat sa lucrezi cu variabile neinitializate.

Urmatorul tabel rezuma valorile standard pentru tipurile de date prezentate mai sus.

Tipul de date

Valoare implicita (pentru campuri)

byte

0

short

0

int

0

long

0L

float

0.0f

double

0.0d

char

'\u0000'

String (sau orice obiect)  

null

boolean

false

Variabilele locale sunt usor diferite; compilatorul nu desemneaza niciodata o valoare standard unei variabile locale neinitializate. Daca nu poti initializa variabila locala cand este declarata, asigura-te ca ii desemnezi o valoare inainte de a incerca sa o utilizezi. Accesarea unei variabile locale neinitializate va conduce la o eroare la compilare.

Initializarea variabilelor

Pentru exemplele de mai sus, cuvantul cheie new nu este utilizat la initializarea unei variabile. Valorile primitive sunt tipuri speciale de date incorporate in limbaj; nu sunt obiecte create dintr-o clasa.

boolean result = true;
char capitalC = 'C';
byte b = 100; 
short s = 10000; 
int i = 100000;

Tipurile de date intregi (byte, short, int si long) pot fi exprimate utilizand numere zecimale, octale (in baza 8) sau hexazecimale (in baza 16). De cele mai multe ori, vei utiliza numere in baza 10. Oricum, daca ai nevoie de numere octale sau hexazecimale, urmatorul exemplu prezinta sintaxa corecta pentru initializarea lor. Prefixul 0 indica octal, in timp ce 0x indica hexazecimal.

int decVal = 26;     // Numarul 26, in baza 10
int octVal = 032;     // Numarul 26, in baza 8
int hexVal = 0x1a;    // Numarul 26, in baza 16

Tipurile de date rationale (float si double) pot fi exprimate utilizand E sau e (notatie stiintifica sau exponentiala), F sau f (pentru float) si D sau d (pentru double). Notatia d este cea implicita si poate fi omisa:

double d1 = 123.4;
double d2 = 1.234e2; // aceeasi valoare cu d1, dar in notatie stiintifica
float f1  = 123.4f;

Tipurile de date char si String pot contine orice caractere Unicode (UTF-16). Daca editorul tau si sistemul de fisiere iti permit, poti utiliza astfel de caractere direct in cod. Daca nu, poti utiliza caractere escape, cum ar fi '\u0108' (C cu accent circumflex), sau "S\u00ED se\u00F1or" (Sí Señor in spaniola). Intotdeauna utilizeaza apostrof pentru char si ghilimelele duble pentru literalii String.

Limbajul de programare Java mai suporta cateva secvente speciale escape pentru tipurile char si String: \b (backspace), \t (tab), \n (linie noua), \f (form feed), \r (carriage return), \" (ghilimele), \' (apostrof) si \ (backslash).

Mai exista o valoare null speciala, care poate fi utilizata pentru orice referinta (obiect). Valoarea null poate fi atribuita oricarei variabile, cu exceptia celor de tip primitiv. Nu poti face prea multe cu o valoare null in afara de a-i testa prezenta, asadar, null este utilizata deseori in programe pentru a indica daca un obiect a fost initializat sau nu.

Rezumat

Limbajul de programare Java utilizeaza atat campuri cat si variabile in terminologia sa. Variabilele de instanta (campuri non-statice) sunt unice pentru fiecare instanta a unei clase. Variabilele de clasa (campuri statice) sunt campuri declarate cu ajutorul modificatorului static. Indiferent de cate ori a fost instantiata o clasa, va exista o singura copie a variabilelor de clasa. Variabilele locale exista doar in cadrul unei metode. Parametrii sunt variabile care furnizeaza informatii suplimentare unei metode; atat variabilele locale cat si parametrii sunt clasificati intotdeauna ca variabile (nu campuri). Cand denumesti campurile sau variabilele, exista reguli si conventii pe care ai putea (sau trebuie) sa le urmezi.

Cele opt tipuri de date primitive sunt: byte, short, int, long, float, double, boolean si char. Clasa java.lang.String reprezinta siruri de caractere. Compilatorul va atribui o valoare implicita (default) campurilor de tipul celor mentionate mai sus; variabilele locale nu vor fi niciodata initializate cu valori default.

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Cuvinte cheie:   java,   variabile,   tipuri de date,   programare orientata pe obiecte,   clasa,   obiect,   instanta,   static,   final,   variabile instanta,   variabile de clasa,   camp,   proprietate,   variabile locale,   parametri,   byte,   short,   int,   long,   float,   double,   char,   string,   null,   valori default,   valori implicite

Alte tutoriale Java:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (3) spune-ti parerea
elearn elearn , Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 12:21
#3

dyamond: Eclipse e un editor foarte bun. Mai poti folosi Netbeans sau Java Creator. Pentru un program "Hello World" poti folosi si Notepad. Nu uita insa ca nu e suficient sa instalezi un editor, trebuie ca mai intai sa instalezi o librarie JDK pentru compilare. Vezi tutorialul "Cum sa instalezi Java pe Windows XP" pentru mai multe detalii.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
dyamond dyamond , Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 09:59
#2

ce-mi recomandati ca medii de programare Java? Eclipse e ok?
Stie careva sa faca un tutorial despre asa ceva? un overview

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
cborodescu cborodescu , Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 23:02
#1

Nu e nimeni cunoscator de JAVA pe-aici? :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8045
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7800
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7670
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7600
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7345
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Illustrator Verilog Gimp Python Swift 3D Bridge XHTML XML COREL DRAW Javascript Ruby on Rails JSON SEO Flash PHP HTML StyleSheet Fotografie AJAX Dreamweaver Fireworks Outlook SWF Excel Java Sony Vegas Action Script Lightroom CSS Vista RoR MySQL Photoshop PSD Word Powerpoint
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software