E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Javascript

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DEVELOPMENT  /  Javascript  /  Introducere in Javascript (13)

VI. Prompt-uri

14.05.2008
VI. Prompt-uri

Sa presupunem ca vreti sa aflati numele unei utilizator inainte ca acesta sa vada pagina, sau chiar sa-i scrieti numele in cadrul paginii. Puteti face acest lucru folosind un prompt javascript.

Total vizualizari: 3183 3183 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (0 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  E-learn.ro  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Sa presupunem ca vreti sa aflati numele unui utilizator inainte ca acesta sa vada pagina, sau chiar sa-i scrieti numele in cadrul paginii. Puteti face acest lucru folosind un prompt javascript:

prompt('Intrebare', ' ');

Aceasta comanda va deschide o fereastra cu intrebarea pe care o alegeti dvs., cu un spatiu pentru ca utilizatorul sa poata raspunde. Puteti folosi cel de-al doilea set de apostrofuri (' ') pentru a introduce un raspuns predefinit. Daca nu scrieti nimic intre apostrofuri, utilizatorul va vedea o casuta goala in care poate introduce text. Acest lucru se face de obicei inainte ca pagina sa fie incarcata, astfel incat raspunsul pe care il da utilizatorul sa poata fi afisat pe pagina.

Sa vedem cum putem construi un script care cere numele utilizatorului si apoi il afiseaza intr-un mesaj. Observati ca instructiunea if/else insotita de un prompt se afla in sectiunea HEAD, in timp ce numele utilizatorului este afisat in sectiunea BODY.

<SCRIPT language="JavaScript"> 
<!--  
 var nume= prompt('Introduceti numele dvs.', ' ');
 if ( (nume==' ') || (nume==null) ) 
 { 
   nume="user"; 
 } 
//--> 
</SCRIPT> 
</HEAD> 
<BODY> 
<SCRIPT language="JavaScript"> 
<!-- 
 document.write("<CENTER><H2>Bine ai venit pe pagina noastra, 
" + nume + " ! <\/H2> <\/CENTER>");
//--> 
</SCRIPT>
</BODY>

Mai intai variabila nume ia valoarea care este completata de utilizator in prompt. Deci, variabila nume va fi un sir de caractere care reprezinta numele utilizatorului. Instructiunea if/else atribuie variabilei valoarea 'user' daca utilizatorul nu scrie nimic in casuta, sau a completat cu un spatiu (" ").

In sectiunea BODY, am folosit din nou tag-ul SCRIPT pentru a separa codul javascript de codul HTML. Observati comanda document.write(" "); care permite ca variabila JavaScript nume sa fie scrisa in documentul HTML. Variabila nu se afla intre ghilimele deoarece ea reprezinta o valoare si nu un sir de caractere. Ea este incadrata de semnul + care determina browserul sa scrie primul string, apoi variabila si in cele din urma cel de-al doilea string. Observati ca cele doua siruri de caractere cuprind si tag-urile HTML. Deoarece este vorba de o secventa javascript, singurul mod prin care puteti afisa textul cu tag-uri HTML este sa includeti aceste tag-uri intr-un string. Probabil ati observat ca tag-urile de inchidere sunt scrise diferit (ex. <\/H1>). Caracterul \ (backslash) este folosit in mod intentionat pentru ca semnul / (forward slash) sa nu fie confundat cu operatorul de impartire.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Javascript:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(0 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Photoshop PHP CSS Illustrator SEO Outlook Dreamweaver Python AJAX Sony Vegas Action Script Javascript Gimp Powerpoint RoR Verilog Fireworks Excel Swift 3D HTML PSD XML SWF COREL DRAW Word Vista XHTML Ruby on Rails Lightroom JSON StyleSheet Bridge Fotografie MySQL Java Flash
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software