E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Matlab

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  Matlab  /  Diverse (9)

I. Realizarea graficelor - Interfata si instructiuni

19.12.2008
I. Realizarea graficelor - Interfata si instructiuni

Programul MATLAB iti ofera o gama larga de tehnici prin care datele se pot afisa in mod grafic.

Total vizualizari: 20602 20602 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (7 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Mathworks.com  
Autor:  Mathworks.com
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza

Introducere

Programul MATLAB iti ofera o gama larga de tehnici prin care datele se pot afisa in mod grafic. Tool-urile interactive iti permit sa manipulezi graficele pentru a obtine rezultate cat mai relevante in ceea ce priveste analiza unui set de date. De asemenea, poti adnota si printa grafice pentru prezentari sau le poti exporta in scopul utilizarii in browsere Web sau alte mijloace media.

Procesul de vizualizare a datelor implica o serie de operatii. Acest tutorial iti furnizeaza o imagine de ansamblu asupra procesului de realizare a unui grafic si contine o serie de exemple si detalii specifice in legatura cu modul in care acest proces este efectuat.

Crearea unui grafic

Tipul de grafic pe care vrei sa-l creezi depinde de natura datelor tale si de ceea ce vrei sa evidentiezi prin analiza lor. Poti alege din mai multe tipuri predefinite de grafice, cum ar fi linie, bara, histograma, "placinta", dar si grafice 3-D cum ar fi: suprafete, planuri sectionate, etc.

Exista 2 metode elementare prin care poti crea grafice in MATLAB:

  • Interactiv, folosind tool-uri de trasare a graficelor (plotting);
  • Prin intermediul instructiunilor introduse in fereastra de comenzi (Command Window).

E posibil sa consideri utila imbinarea celor doua abordari. De exemplu, poti scrie o comanda pentru a crea un grafic, modificandu-l apoi cu ajutorul tool-urilor interactive.

Explorarea datelor

Dupa ce ai creat un grafic, poti extrage anumite informatii legate de date, cum ar fi valoarea numerica a unui varf din grafic sau valoarea medie a unei serii de valori, sau poti afisa informatii suplimentare folosind Data tips si tool-uri Data brushing.

Editarea componentelor

Graficele sunt compuse din obiecte ce au proprietati pe care le poti schimba. Aceste proprietati afecteaza modul in care diferitele componente ale graficului arata si se comporta. De exemplu, axele ce definesc sistemul de coordonare au proprietati ce definesc limitele fiecarei axe, scara, culoarea, etc. Linia folosita pentru a crea un grafic de tip linie are proprietati cum ar fi culoarea, tipul de marker pentru a identifica fiecare valoare, etc.

N.B.

Valorile datelor pe care un grafic de tip linie le afiseaza sunt copiate si devin proprietati ale obiectului grafic. Astfel, poti adauga valori sau poti modifica valorile deja existente fara a crea un nou grafic.

Adnotarea

Adnotarile reprezinta textul, sagetile si alte etichete adaugate graficelor pentru a scoate in evidenta anumite date importante pentru utilizatori. De obicei se adauga adnotari atunci cand doresti sa arati graficele altor persoane sau daca vrei sa le pastrezi pentru a le utiliza pe viitor.

Printarea si exportarea graficelor

Iti poti lista graficul la orice imprimanta conectata la PC-ul tau. Cu optiunea print preview poti vedea cum va arata el cand va fi printat si poti adauga headere, footere, o data s.a.m.d. Casuta print preview iti permite sa controlezi marimea, asezarea si alte caracteristici ale graficului (selecteaza Print Preview din meniul File).

Exportarea unui grafic consta in crearea unei copii intr-un format standard de fisier imagine, cum ar fi TIFF, JPEG sau EPS. Apoi poti introduce fisierul intr-un procesor word, il poti include intr-un document HTML sau il poti modifica intr-un program de editare de imagini (selecteaza Export Setup din meniul File).

Adaugarea si stergerea figurilor

Cand creezi un nou grafic in aceeasi fereastra, datele sale le inlocuiesc pe cele ale graficului afisat anterior, daca exista vreunul. Poti sterge toate datele, grafica si adnotarile din imaginea curenta prin tastarea comenzii CLF in linie de comanda sau prin selectarea optiunii Clear Figure din meniul Edit.

Salvarea graficelor

Exista 2 metode prin care poti salva un grafic, astfel incat sa il poti reutiliza pe viitor:

  • Ca fisier FIG (selectand Save din meniul File)
  • Generand codul MATLAB care poate recrea graficul (selecteaza Generate M-File din meniul File).

Fisierele FIG sunt fisiere in format binar care salveaza o figura in stadiul ei curent, ceea ce inseamna ca toate obiectele de tip grafic si setarile lor sunt stocate in fisier atunci cand acesta este creat. Fisierul poate fi redeschis intr-o alta sesiune MATLAB, chiar daca il rulezi pe un alt computer. Cand incarci un fisier FIG, o noua imagine MATLAB se deschide in acelasi stadiu ca si cea pe care ai salvat-o.

N.B.

Setarile tool-urilor din bara de meniu nu se salveaza in fisierul FIG; doar continutul graficului si adnotarile sale sunt salvate. Continuturile data tips-urilor (create cu Data Cursor) sunt si ele salvate. Asta inseamna ca fisierele FIG se deschid intotdeauna in modul default.

Codul generat

Poti folosi generatorul MATLAB M-code pentru a crea un cod care reconstruieste graficul. Spre deosebire de fisierul FIG, codul generat nu contine vreo informatie; in schimb, trebuie sa transmiti datele corespunzatoare functiei generate atunci cand rulezi codul. Daca studiezi codul generat pentru un grafic poti invata cum sa programezi folosind MATLAB.

Componentele unui grafic

Graficele MATLAB sunt afisate intr-o fereastra cu titlul "Figure 1". Pentru a crea un grafic trebuie sa definesti un sistem de coordonate. Astfel, fiecare grafic este plasat in cadrul unor axe care sunt continute de fereastra.

Poti obtine reprezentarea vizuala a datelor cu ajutorul unor grafice de tip linie si suprafata. Acestea sunt desenate in cadrul sistemului de coordonate, definit de axe ce apar automat pentru a mari intervalul de valori. Datele propriu zise sunt stocate ca proprietati ale obiectelor de tip grafic. Imaginea urmatoare arata componentele de baza ale unui grafic tipic.


Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Matlab:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(7 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
georgian1716 , Duminica, 26 Mai 2013, ora 04:53
#1

Buna ziua! Stie cineva cum ma pot conecta la o baza de date (Excel) din interfata grafica a matlabului? Multumesc anticipat!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Photoshop Powerpoint Ruby on Rails SEO Flash Java Word Excel Swift 3D Vista Dreamweaver Illustrator JSON CSS SWF AJAX Javascript XML HTML Python Sony Vegas Fotografie Outlook Fireworks Gimp COREL DRAW Verilog MySQL StyleSheet Lightroom PHP Action Script PSD XHTML RoR Bridge
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software