E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale MS Excel

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII BUSINESS  /  MS Excel  /  Formule matematice (2)

Funcţii Excel

02.02.2009
Funcţii Excel

In acest tutorial vei studia anumite formule puţin mai complexe decât simpli operatori. De fapt, formulele din această secţiune nu sunt deloc formule, ele sunt funcţii. Nu te lasa înşelat de nume: o funcţie te ajută să calculezi ceva. Ai întâlnit deja funcţia SUM(). Cele din această secţiune reprezintă ceva mai mult decât nişte funcţii încorporate în Excel. Vei explora medii, formule care exprimă data şi ora, şi una sau două formule financiare. S-ar putea să devină putin mai complicat, asa că pregateste-te!

Total vizualizari: 98142 98142 afisari   |   Comentarii  3   |   Rating   |   (13 voturi)   |   Timp necesar: 1 h 1 h   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.homeandlearn.co.uk  
Autor:  www.homeandlearn.co.uk
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2345 »
comenteaza printeaza

In acest tutorial vei studia anumite formule puţin mai complexe decât simpli operatori. De fapt, formulele din această secţiune nu sunt deloc formule, ele sunt funcţii. Nu te lasa înşelat de nume: o funcţie te ajută să calculezi ceva. Ai întâlnit deja funcţia SUM(). Cele din această secţiune reprezintă ceva mai mult decât nişte funcţii încorporate în Excel. Vei explora medii, formule care exprimă data şi ora, şi una sau două formule financiare. S-ar putea să devină putin mai complicat, asa că pregateste-te!

Medii

Vei începe cu calculul unei medii aritmetice. în primul rând, ce este o medie aritmetică? în matematică, ea este un număr obţinut prin împărţirea sumei elementelor unei liste la numărul lor total. De exemplu, gandeste-te la o listă cu note ale studenţilor la un examen compusă din numerele: 9, 7, 6, 7, 8, 4, 3, 9. In total ai doar opt note. Pentru a obţine punctajul mediu trebuie ca mai întâi să afli suma notelor, deci aduna numerele din listă: 9 + 7 + 6 + 7 + 8 + 4 + 3 + 9 = 53. După aceea, imparte total obtinut la numarul de note (8). Rezultatul impartirii este 6.625, ceea ce înseamnă că nota medie la examen a fost 6.625.

Atunci când ai o cifră medie, poti observa imediat ce studenţi au obţinut performanţe peste medie şi care nu au reusit sa promoveze. în mod evident, bietul student care are doar nota 3 necesită teme suplimentare pentru acasă!

Deci, acum că stii ce este o medie, cum calculezi medii aritmetice cu Excel? Ei bine, deschide o nouă foaie de calcul şi introdu acele note obţinute la examen în celulele de la A1 la A8. Foaia ta de calcul va arăta asemeni celei de mai jos:

  • Apoi, da click în celula A9
  • Trebuie să introduci acum functia Average

Există câteva modalităţi pentru a introduce o funcţie.

Metoda 1

Trebuie sa dai click pe semnul fx de lângă bara de formule. Acesta este butonul Insert Function (inserare functie), şi poate fi observat în imaginea de mai jos:

Când apesi butonul fx, se va deschide o fereastra asemanatoare cu cea din imaginea urmatoare:

Există unul sau două aspecte de reţinut în legătură cu aceasta fereastră. Mai întâi priveste celula A9. în ea există un semn egal. Excel l-a introdus deoarece toate formulele şi funcţiile trebuie să înceapă cu acest simbol şi ştie că este uşor sa uiti de introducerea semnului egal. Aşa ca Excel face asta pentru tine.

Următorul aspect reţinut este că în campul Select a function a fost selectată optiunea "SUM" (Sumă). Daca in lista de functii apare AVERAGE (medie), da click pe ea pentru a o selecta.

Daca nu, din meniul Or select a category, alege Statistical, apoi selecteaza AVERAGE:

Acum apasa pe butonul OK din partea de jos, iar fereastra anterioara este inlocuita cu o alta cu titlul Function Arguments

Poti observa ca in campul Number 1 a fost introdusa automat valoarea A1:A8. Aceasta inseamna ca va fi calculata media pentru numerele din celulele A1,A2,...,A8. Apasa butonul OK si vei vedea ca in celula A9 apare valoarea mediei aritmetice: 6.625.

Metoda 2

A doua modalitate de a introduce o funcţie este următoarea

  • Da click în celula A9.
  • Din bara de meniu aflată în partea superioară, selecteaza Insert > Function.
  • Va apărea aceeasi fereastra Insert Function prezentata mai sus.
  • Efectueaza aceeasi pasi de la metoda 1 pentru a selecta functia AVERAGE si apoi apasa OK.
  • In fereastra Function Arguments apasa OK. Excel va insera rezultatul functiei Average în celula A9.

Dar dacă Excel a greşit celulele de referinţă pentru media ta? Există vreo modalitate prin care poti edita funcţiile? Da, există. încearca astfel:

Click în celula B9 a foii ta de calcul. Utilizeaza una dintre metodele descrise mai sus pentru a deschide fereastra Insert Function, apoi selecteaza AVERAGE si apasa Ok. Fereastra cu argumentele functiei va arata acum astfel:

Acum apasa butonul OK. De data aceasta, bara de formule fx arată doar =AVERAGE(A9). Poti edita funcţia dand click în interiorul barei de formule din partea de sus, schimband A9 în A1: A8 si apasand Enter pentru a efectua calculele.

Desigur, poţi să nu folosesti absolut deloc fereastra Insert Function. In campul fx poti introduce direct formula pe care o doresti: da click pe celula în care doresti să apară rezultatul, apoi da click în interiorul barei de formule. Introdu =AVERAGE(A1:A9) şi apasa tasta Enter.

Avantajul utilizării ferestrei Insert Function este că Excel introduce funcţia corectă pentru tine. Este foarte uşor să tastezi gresit dacă introduci funcţia singur, şi atunci vei obţine un mesaj enigmatic de eroare pentru încurcăturile tale.

Şi acum, este timpul pentru un exerciţiu.

Pagina:
1 2345 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale MS Excel:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(13 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (3) spune-ti parerea
oana , Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 13:47
#3

buna ziua,
am si eu nevoie de ajutorul dvs. vreau sa calculez diferenta dintre 2 date, adica: introduc intrarea in vigoare si iesirea din vigoare a unui contract iar pe o alta coloana vreau sa introduc data rezilierii contractului. Ceea ce vreau sa aflu este ce perioada a ramas pana la iesirea din vigoare din momentul rezilierii contractului. nu stii cat de explicita am fost dar sper sa ma puteti ajuta. multumesc anticipat

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
doru , Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 15:48
#2

Tutorialul este aproape complet.E-learn ne invata ceea ce este corect,DAR,lipsesc din tutorial comisioanele ascunse ale Bancilor!

Nu este vina site-ului dar aceste comisioane dau peste cap valoarea ratei lunare.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
dyamond dyamond , Sambata, 26 Septembrie 2009, ora 10:42
#1

Se poate realiza un quiz in EXCEL cu intrebari si raspunsuri multiple?

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Verilog RoR Fotografie AJAX XHTML SEO StyleSheet Action Script Vista Excel Javascript Sony Vegas SWF Swift 3D HTML Word Fireworks Ruby on Rails Python MySQL Java Illustrator COREL DRAW Bridge Outlook Dreamweaver Lightroom CSS Gimp Photoshop XML Flash PSD JSON PHP Powerpoint
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software