E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale MS Powerpoint

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII BUSINESS  /  MS Powerpoint  /  Prezentari (3)

Rularea de fisiere MP3

28.08.2008
Rularea de fisiere MP3

Modul in care se poate insera unui efect audio pe parcursul unei prezentari din PowerPoint.

Total vizualizari: 13474 13474 afisari   |   Comentarii  5   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 10 min 10 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cadtutor.net  
Autor:  David Watson
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza
Power Point

Microsoft PowerPoint a fost intotdeauna capabil sa ruleze track-uri audio de pe un CD ca parte a unei prezentari de diapozitive. Pentru a face acest lucru, pune un CD audio in CD drive si selecteaza Insert > Movies and Sounds > Play CD Audio Track… din meniul derulant. Apoi, poti controla care dintre track-uri sa fie rulat, operand setarile adecvate in casuta de dialog cu optiunile Movie si Sound Options, aratata in dreapta.

O optiune mult mai buna este aceea de a converti track-urile audio CD in fisiere MP3, iar apoi sa rulezi fisierele ca parte a prezentarii, in loc sa folosesti melodiile de pe CD. Astfel, iti vei face prezentarile sa fie mult mai portabile si mai putin predispuse la defectiuni de moment.

Inserarea fisierului MP3

Acest tutorial porneste de la premisa ca deja ai niste fisiere MP3 gata de a fi folosite. Pozitioneaza aceste fisiere in acelasi folder ca si fisierul de prezentare pe care lucrezi in mod curent.

In prezentarea ta PowerPoint, gaseste slide-ul pe care ai vrea sa adaugi un track audio. Apoi, selecteaza Insert > Movies si Sounds > Sound from File… din meniul derulant. Gaseste fisierul MP3 pe care il doresti, folosind casuta de dialog Insert Sound si da click pe butonul OK. Apoi, ti va cere sa specifici daca doresti ca sunetul sa ruleze automat in cadrul prezentarii de diapozitive. Da click pe Yes sau pe No, dupa caz. Poti intotdeauna sa schimbi aceasta optiune daca nu esti sigur.

Power Point

Vei vedea ca apare un mic icon pe mijlocul slide-ului. Acest icon reprezinta fisierul de sunet. Stergerea iconului inlatura track-ul din prezentare. Poti muta iconul in alta parte a slide-ului daca ai nevoie sa il vezi pe durata prezentarii, sau il poti muta de pe slide daca doresti sa il ascunzi pe durata prezentarii. Este suficient sa dai click pe el si sa il muti in alta parte.

Power Point

Mai exista o cale de a ascunde iconurile de sunet, vom ajunge si la aceasta mai tarziu, insa inlaturarea iconului de pe suprafata slide-ului este probabil cea mai simpla metoda.

Controlarea playback-ului

PowerPoint 2002 dispune de un numar de caracteristici avansate pe care le poti folosi pentru a controla cand si cum este rulat track-ul.

Pentru a controla cand este rulat track-ul, trebuie sa specifici evenimentul declansator care sa cauzeze aceasta actiune. Odata ce ai facut asta, poti controla modul in care este rulat track-ul, schimband parametrii cum ar fi timpul de incepere si cel de incheiere.

Poti controla cand si cum intervin evenimentele de animatie folosind panoul Custom Animation. Pentru ca acest panou sa fie afisat, selecteaza Slide Show > Custom Animation… din meniul derulant sau dand click-dreapta pe meniul de sunet si selectand Custom Animation… In orice caz, panoul din partea dreapta se schimba pentru a arata o lista cu toate obiectele animate din slide. Din moment ce un meniu de sunet este, prin insasi natura sa, un obiect animat, va aparea in lista si va fi identificat prin numele fisierului.

Power Point

Cand (declansare)

Practic, exista trei posibile declansatoare pentru orice efect de animatie, inclusiv rularea de track-uri audio. Acestea sunt, dupa cum urmeaza: On Click (la click), With Previous (odata cu cel anterior) si After Previous (dupa cel anterior). Daca declansatorul de start setat pe "On Click", track-ul va incepe sa ruleze cand butonul de mouse este apasat. Daca declansatorul de start este setat pe "With Previous", track-ul va incepe sa ruleze in acelasi timp cu evenimentul de animatie anterior. Folosind acest declansator, este posibila rularea track-ului in timp ce un alt obiect sau alte obiecte se misca pe slide.

Daca declansatorul de start este setat pe "After Previous", track-ul va incepe sa ruleze dupa ce evenimentul de animatie anterior s-a incheiat. Totusi, acest declansator dispune de un parametru aditional care iti permite sa setezi un timp de amanare in unitati de incrementare de jumatate de secunda. Aceasta inseamna ca, de exemplu, ai putea sa pui track-ul sa ruleze in decurs de 4.5 secunde dupa ce evenimentul anterior s-a terminat.

Cand inserezi un fisier de sunet, declansatorul este setat pe On Click daca alegi sa nu pornesti track-ul automat, si este setat pe After Previous cu o intarziere de 0 secunde daca alegi sa il pornesti automat. Declansatorul curent de pornire este afisat in partea de sus a panoului Custom Animation, in lista derulanta "Start". Poate fi modificat dand click pe sageata cu orientare inferioara si selectand o optiune diferita din lista.

Power Point

Daca declansatorul de start este setat pe After Previous, poti seta timpul de intarziere dand click pe sageata cu orientare inferioara de langa numele fisierului din lista de animatie si selectand Timing… din meniu (vezi ilustratia de mai sus). Aceasta afiseaza tab-ul de Timing al casutei de dialog Play Sound, vizibila in partea stanga.

Foloseste optiunea Delay (intarziere) pentru a seta numarul de secunde cat va astepta track-ul audio, dupa incheierea evenimentului anterior, inainte ca rularea sa inceapa.

Cealalta optiune care ti-ar putea fi utila aici este Repeat. O poti folosi pentru a controla numarul de repetari ale unui sunet. Aceasta optiune poate sa nu fie foarte utila in cazul track-urilor audio de lungime mare, insa poate fi utila atunci cand lucrezi cu efecte de sunet scurte.

Cum (efect)

Pentru a controla modul in care este rulat un track, da click pe sageata cu orientare inferioara localizata la dreapta denumirii fisierului de sunet de pe panoul Custom Animation si selecteaza Effect Options… din meniu. Aceasta actiune va determina afisarea tab-ului Effect pe casuta de dialog Play Sound, aratata mai jos.

Power Point

Tab-ul Effect se foloseste pentru a controla timpii de pornire si de oprire pentru track, si acest lucru poate fi activat in diverse moduri.

Poti alege sa pornesti un track "From beginning" (de la inceput), "From last position" (de la ultima pozitie) (presupunand ca deja a inceput si apoi s-a incheiat) sau "From time" (de la momentul...). Optiunea From time poate fi folosita pentru a incepe rularea de la un anumit moment situat intr-un anumit track, la cea mai apropiata secunda. Timpul afisat "00:00" este dat in minute si in secunde.

De asemenea, poti alege modul in care sa inceteze rularea unui track. Track-ul audio nu va rula automat pana cand ajunge la final, ci va fi incheiat printr-un anumit eveniment. Optiunea Stop playing iti permite sa controlezi acest eveniment. Un track poate fi oprit la click (On click), dupa (After) slide-ul curent, sau dupa (After) un numar specificat de slide-uri. Track-ul va continua sa ruleze pana cand ajunge la evenimentul specificat, insa, cu toate acestea, track-ul se va opri automat daca ajunge la final inainte ca evenimentul de oprire sa fie atins.

Sectiunea de setare a sunetului din casuta de dialog poate fi folosita pentru a controla volumul track-ului si vizibilitatea iconului de sunet in timp ce prezentarea ruleaza. Poti folosi aceasta optiune "Hide while not playing" ("ascunde cat timp nu ruleaza") ca o alternativa la mutarea iconului de pe slide.

Rularea track-ului audio

Odata ce ai operat diferitele modificari, nu mai este nici o actiune speciala pe care sa trebuieasca sa o efectuezi. Cu conditia sa ai un card de sunet in computerul tau, si de asemenea, ca acesta sa fie conectat la niste boxe, iar boxele sa fie pornite, vei auzi track-ul audio ruland pe durata prezentarii de diapozitive.

Mai este un aspect final care trebuie clarificat, si este important deoarece acesta ii ia pe nepregatite pe neinitiatii in PowerPoint. Probabil stii deja ca atunci cand inserezi o imagine intr-un slide imaginea face parte integranta din fisierul de prezentare. Nu la fel sunt tratate si fisierele de sunet si de film. Cand inserezi un fisier de sunet intr-un slide, se realizeaza un link catre fisierul de sunet. Sunetul nu face parte integranta din fisierul de prezentare atunci cand este salvat. Daca doresti sa transferi prezentarea pe un alt computer, trebuie sa muti si fisierul de sunet, caci altfel nu se va auzi nici un sunet. Cand se ajunge la un declansator de fisier de sunet in timpul unei prezentari, PowerPoint cauta fisierul de sunet acolo unde acesta era localizat cand a fost inserat pentru prima data. Daca fisierul nu este gasit, sunetul nu va fi rulat.

In general, este indicat sa iti stochezi fisierele de sunet si de film in acelasi folder cu fisierul de prezentare asociat. Aceasta inseamna ca poti muta sau copia folderul fiind in acelasi timp sigur ca toate fisierele-tinta ale linkurilor din cadrul acesteia se afla in acelasi loc, chiar si cand o mutam pe un alt computer sau cand o copiem pe un CD.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale MS Powerpoint:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (5) spune-ti parerea
iancugelucristian , Vineri, 02 Aprilie 2010, ora 16:00
#5

Interesant, dar as fi preferat inserarea de mp3 fara a tine cont de existenta lui intr-un director alaturi de ppt. Cam greu cu dimensiunile .waw, deci pana la urma solutia e buna.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
e-learn , Marti, 18 August 2009
#4

@ Emilian
In functie de versiunea de PowerPoint, trebuie sa selectezi fisierul mp3, apoi apasa click dreapta si alege Custom Animation SAU acceseaza Slide Show > Custom Animation din meniul principal. In fereastra Custom Animation, seteaza While Playing la Continue Slide show si la Stop Playing alege After x slides. O alta varianta este sa dai click dreapta pe numele fisierului, apoi acceseaza Effect Options, alege pentru Stop Playing - After x slides si scrie in casuta numarul de slide-uri. Speram ca aceste indicatii sa-ti fie de folos.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Turturean Emilian , Sambata, 15 August 2009
#3

Buna ziua,
Am citit explicatiile de mai sus, dar tot nu reusesc sa pun sunetul la o prezentare
Am Powerpoint 2007 cu obtiunea de a integra sunet sau fillm
Pâna la faza cu aparatia difuzorui merge perfect
de asemenea cu reglarea declansarii sunetului
Problema este ca sunetul care nu este un zgomot ci o melodie, se opreste cand treci la imaginea urmatoare. Deci in realitate incepe bine (reglat pe declansare automata) dar numai pentru prima imagine si nu gasesc cum sa extind timpul de executie pentru toata prezentarea.
Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Tudor Alexandru , Luni, 01 Septembrie 2008
#2

Nu stiam ca se poate asa ceva in powerpoint. interesant. Presupun ca mai sunt multe alte lucruri ascunse bune de aflat.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
nartes , Vineri, 29 August 2008
#1

Cand am citit titlul am crezut ca o sa fie niste explicatii de gen: click iconita winamp si deschis boxe(sau invers). Nu mi-am dat seama ca e vb de powerpoint - n-am fost atent la thumbnail :)

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
XHTML Python Flash Gimp PHP MySQL Ruby on Rails Powerpoint Illustrator AJAX Vista RoR Outlook Swift 3D XML SWF Excel PSD Sony Vegas COREL DRAW Fotografie Java HTML Dreamweaver Action Script Fireworks StyleSheet Verilog Lightroom CSS Photoshop Bridge Word SEO Javascript JSON
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software