E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale MySQL

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

BAZE DE DATE  /  MySQL  /  Bazele MySQL (3)

I. Bazele MySQL - Scurta introducere

23.05.2008
I. Bazele MySQL - Scurta introducere

Acest capitol asigura o introducere la tutorialul MySQL, aratandu-ti cum sa folosesti programul client mysql pentru a crea si pentru a utiliza o baza de date simpla.

Total vizualizari: 17365 17365 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (2 voturi)   |   Timp necesar: 45 min 45 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  MySQL.com  
Autor:  E-learn.ro
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Acest capitol asigura o introducere la tutorialul  MySQL, aratandu-ti cum sa folosesti programul client  mysql pentru a crea si pentru a utiliza o baza de date simpla. mysql  (denumit uneori „terminal monitor” sau doar „monitor”) este un program interactiv ce iti permite sa te conectezi la un server MySQL, sa efectuezi interogari si sa vizualizezi rezultatele.  mysql poate fi folosit de asemenea si in batch mode: iti plasezi in prealabil interogarile intr-un fisier, apoi soliciti lui mysql sa execute continutul fisierului. Ambele cai de utilizare ale mysql sunt acoperite aici. Pentru a vizualiza o lista de optiuni furnizate de catre  mysql, invoca-o prin optiunea --help:

shell> mysql --help

Acest capitol are la baza premiza ca pe computerul tau se afla instalat mysql si ca exista un server  MySQL disponibil, la care te poti conecta. In caz contrar, contacteaza-ti administratorul MySQL.

Acest capitol descrie intregul proces de constituire si de utilizare a unei baze de date. Daca nu te intereseaza decat accesarea unei baze de date deja existente,  probabil ca vrei sa treci peste sectiunile care descriu crearea bazei de date si a tabelelor pe care aceasta le contine.

Avand in vedere ca acest capitol este in fond un tutorial, numeroase detalii au trebuit sa fie omise. Consulta sectiunile corespunzatoare din cadrul manualului pentru mai multe informatii referitoare la aspectele parcurse aici.

Pentru a te conecta la server, va trebui de regula sa introduci un nume de utilizator MySQL atunci cand invoci mysql, si, cel mai adesea, si o parola. Daca serverul ruleaza pe un alt computer decat pe cel pe care deschizi sesiunea de lucru, va fi nevoie sa specifici si un host name. Contacteaza-ti administratorul pentru a afla ce parametri de conexiune trebuie sa folosesti pentru a te conecta (adica ce host, nume de utilizator, si parola sa utilizezi). Odata ce dispui de parametrii adecvati, ar trebui sa te poti conecta astfel:

shell> mysql -h host -u user -p
Enter password: ********

host si user reprezinta host name-ul unde ruleaza serverul tau MySQL si numele de utilizator al contului tau MySQL. Introdu valori adecvate setup-ului tau. ******** reprezinta parola ta; introdu-o in momentul in care mysql afiseaza prompt-ul Enter password. Daca totul merge bine, ar trebui sa observi niste informatii introductive urmate de un prompt mysql>:

shell> mysql -h host -u user -p
Enter password: ********
Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or g.
Your MySQL connection id is 25338 to server version: 5.0.60-standard
Type 'help;' or 'h' for help. Type 'c' to clear the buffer.
mysql>

Prompt-ul mysql> te anunta ca mysql este gata pentru a primi comenzile pe care tu le vei introduce. Daca lansezi sesiunea de lucru pe acelasi computer pe care ruleaza MySQL, poti omite host-ul, folosind, pur si simplu:

shell> mysql -u user -p

Daca, atunci cand incerci sa te loghezi, primesti un mesaj de eroare precum ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2), inseamna ca daemon-ul serverului (Unix) sau serviciul (Windows) corespunzator lui MySQL nu functioneaza.

Unele instalatii MySQL permit userilor sa se conecteze ca utilizatori anonimi (unnamed) la serverul ce ruleaza pe host-ul local. In cazul in care acesta este chiar computerul tau, ar trebui sa te poti conecta la server invocand mysql fara nici o alta optiune:

shell> mysql

Dupa ce te-ai conectat cu succes, te poti oricand deconecta tastand QUIT (sau q) la aparitia prompt-ului mysql>:

mysql> QUIT
Bye

Pe Unix, te poti de asemenea deconecta prin combinatia de taste Control-D.

Majoritatea exemplelor din sectiunile ce urmeaza pornesc de la premiza ca esti conectat la server. Ele indica acest lucru prin prompt-ul mysql>.

Asigura-te ca esti conectat la server, dupa cum s-a specificat si in sectiunea anterioara. Procedand astfel nu vei selecta in mod automat nici o baza de date cu care sa lucrezi, dar este in regula. In acest stadiu, este mai important sa afli cate ceva despre cum sa emiti interogari decat sa treci direct la crearea tabelelor, incarcarea datelor la interiorul acestora, respectiv extragerea respectivelor date. Aceasta sectiune descrie principiile de baza ale introducerii comenzilor, folosind cateva interogari pe care le poti incerca pentru a te familiariza cu modul in care functioneaza mysql. Iata o comanda simpla care cere server-ului sa iti returneze numarul versiunii sale, precum si data curenta. Introdu-o dupa cum urmeaza, folosind prompt-ul mysql> si apoi apasa Enter:

mysql> SELECT VERSION(), CURRENT_DATE;
+----------------+--------------+
| VERSION()      | CURRENT_DATE |
+----------------+--------------+
| 5.0.7-beta-Max | 2005-07-11   |
+----------------+--------------+
1 row in set (0.01 sec)
mysql>

Aceasta interogare arata mai multe lucruri despre mysql:

• O comanda consta de obicei intr-o instructiune SQL urmata de punct si virgula. Exista anumite exceptii in care semnul "punct si virgula" poate fi omis - QUIT, dupa cum am mentionat mai devreme, este una dintre ele. Vom ajunge mai tarziu si la altele.
• Cand introduci o comanda, mysql o trimite catre server in vederea executiei si afiseaza rezultatele, iar apoi returneaza un alt prompt mysql> pentru a indica faptul ca este gata pentru o alta comanda.
• mysql afiseaza iesirile interogarii in formular tabelar (randuri si coloane). Primul rand contine etichete pentru coloane. Urmatoarele randuri reprezinta rezultatele interogarii. In mod normal, etichetele coloanelor constituie numele coloanelor pe care le-ai apelat din tabelele bazei de date. In cazul in care extragi valoarea unei expresii, mai degraba decat o coloana a unui tabel (precum in exemplul pe care tocmai l-am aratat), mysql va eticheta coloana folosind chiar respectiva expresie.
• mysql iti arata cate randuri au fost returnate si cat a durat executarea interogarii, ceea ce iti va da in mare o idee despre calitatea de exploatare a serverului. Aceste valori sunt aproximative, intrucat ele reprezinta timpul fizic petrecut in functia respectiva (si nu cel al computerului sau al unitatii centrale de prelucrare-CPU), dar si pentru ca sunt afectate de factori precum capacitatea de incarcare a serverului si latenta retelei (timpul de acces la date). (Pentru o mai mare concizie, instructiunea "rows in set" nu va fi intotdeauna inclusa in restul exemplelor din acest capitol.)

Cuvintele cheie pot fi introduse fie cu majuscule, fie cu litere mici. Astfel, urmatoarele interogari sunt echivalente:

mysql> SELECT VERSION(), CURRENT_DATE;
mysql> select version(), current_date;
mysql> SeLeCt vErSiOn(), current_DATE;
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale MySQL:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(2 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
alexandra , Luni, 02 Iunie 2008
#1

Este un bun tutorial pentru partea de shell. Am postat pe forum o intrebare poate reuseste cineva sa ma ajute: http://www.e-learn.ro/forum/viewtopic.php?f=9&t=4

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7955
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7495
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
MySQL XHTML StyleSheet Action Script COREL DRAW Word Verilog Powerpoint Javascript CSS PHP Dreamweaver SEO Sony Vegas Ruby on Rails JSON Outlook Lightroom RoR Gimp Photoshop Vista Java Flash Python SWF Illustrator Excel Fireworks Bridge Swift 3D Fotografie PSD HTML XML AJAX
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software