E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale PHP

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DEVELOPMENT  /  PHP  /  Introducere in PHP (24)

I. Introducere in PHP

19.05.2008
I. Introducere in PHP

Daca esti nou in domeniul web development-ului poti fi iertat pentru faptul ca te gandesti la existenta multor acronime, unul mai nedescrifrabil decat altul. Inainte insa de a „o rupe la fuga”, iata un mic secret: pentru a implementa un website iesit din comun, nu ai nevoie de toate aceste acronime, ci doar de unul singur: PHP.

Total vizualizari: 6590 6590 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (4 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  Zend.com  
Autor:  Vikram Vaswani
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza

Daca esti nou in domeniul web development-ului poti fi iertat pentru faptul ca te gandesti la existenta multor acronime, unul mai nedescrifrabil decat altul. ASP, CGI, SOAP, XML, HTTP - lista pare a nu se sfarsi niciodata, iar aceasta duce la descurajarea chiar si a celor mai pasionati dintre voi. Inainte insa de a "o rupe la fuga", iata un mic secret: pentru a implementa un website iesit din comun, nu ai nevoie de toate aceste acronime, ci doar de unul singur: PHP.

Acum, dupa ce cu siguranta ai auzit de PHP, este posibil sa nu fii pe deplin constient de puterea acestui limbaj, sau de cat de multe se pot realiza folosindu-l. Astazi, PHP detine o pozitia de invidiat, aceea de a fi singurul limbaj de scripting, open-source server-side usor si placut de invatat. Sondajele arata ca in 2004 mai mult de 16.000.000 de website-uri utilizau PHP ca limbaj de scripting server-side, fiind totodata unul dintre cele mai populare module Apache.

De ce? Foarte simplu: pentru ca este puternic, usor de utilizat si este gratuit. Foarte robust si flexibil, PHP poate fi utilizat pentru a crea aplicatii dintre cele mai diverse, cu performante excelente de rulare.

Suportul integrat pentru bazele de date ajuta la implementarea aplicatiilor bazate pe manipularea datelor, suportul XML este potrivit pentru aplicatiile "noii generatii", iar arhitectura de extensii face posibilia implementarea unor module customizabile.

Scopul acestui tutorial este acela de a studia bazele PHP (atat pentru versiunea 4, cat si 5), iar singura cerinta este acea de a avea cunostinte de HTML.

Mediul potrivit
PHP este in mod normal utilizat in combinatie cu un server web precum Apache. Cererea de scripturi PHP adresata serverului web este prelucrata de interpretorul PHP, care intoarce raspunsul serverului web si mai departe browser-ului. In interiorul scriptului, nu exista limite - poti face calcule, procesa informatii introduse de utilizatori, interactiona cu bazele de date, citi si scrie in fisiere ... In principiu, orice poate fi facut cu un limbaj de programare obisnuit, poti face si cu PHP.

Legat de mediul de lucru trebuie stiut faptul ca PHP este folosit cu precadere pe sisteme Linux cu Apache, dar foarte usor poate fi instalat si in Windows sau Mac OS. Detalii despre modul de instalare/configurare gasesti aici: http://www.php.net/manual/en/install.php sau http://www.php.net/

Introducere
Exista un concept esential ce trebuie cunoscut inainte de a continua. Spre deosebire de scripturile CGI, care necesita scrierea codului pentru a afisa HTML, PHP ofera posibilitatea integrarii scriptului in paginile HTML, acesta fiind executat la apelarea acelei pagini.

Comenzile PHP sunt scrise astfel:

<?php 
... cod PHP ... 
?>

Iata un simplu exemplu care demonstreaza cum se pot combina PHP si HTML:

<html> 
<head></head> 
<body> 
<br /> 
<?php 
// afisare 
echo 'X: Numele meu este X, dar prietenii imi spun Y!'; 
?> 
</body> 
</html>

Salveaza acest script in directorul radacina al serverului tau web, sub un fisier cu extensia .php si acceseaza-l printr-un browser. Sursa HTML va arata astfel:

<html> 
<head></head> 
<body> 
<br /> 
X: Numele meu este X, dar prietenii imi spun Y! 
</body> 
</html>

Cand un script ca cel de mai sus este executat, Apache intercepteaza cererea si o redirectioneaza catre PHP, apoi codul dintre tag-urile <?php si ?> este parsat si inlocuit cu rezultatul compilarii. Acesta din urma este transmis serverului web si mai departe clientului. Din moment ce exemplul de mai sus contine cod HTML valid, browserul il afiseaza corect utilizatorului.

La o analiza mai atenta a scriptului de mai sus, se pot evidentia regulile de baza ale limbajului PHP. In primul rand, fiecare comanda PHP se termina cu punct si virgula(;). Aceasta conventie este identica cu cea din Perl, iar omiterea unui astfel de caracter este una dintre cele mai raspandite erori printre incepatori. Este interesat de stiut totusi ca nu este obligatorie tastarea caracterului ";" in cazul ultimei linii dintr-un bloc PHP:

<?php 
// afisare
echo 'X: Numele meu este X, dar prietenii imi spun Y!' 
?>

Comentariile sunt de asemenea foarte utilizate in PHP(ca de altfel si in alte limbaje de programare):

<?php 
// comentarea unei singure linii 
/* comentarea 
mai multor
linii */ 
?>

Liniile goale cuprinse intre tag-urile de PHP sunt ignorate de catre interpretor.

Pagina:
1 23 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale PHP:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(4 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Fireworks Lightroom XHTML Ruby on Rails Powerpoint Sony Vegas SWF AJAX Gimp PSD SEO CSS Photoshop RoR MySQL Excel Java Verilog Swift 3D Javascript HTML Action Script Bridge Python Fotografie Outlook Illustrator Vista Dreamweaver PHP JSON Word StyleSheet Flash XML COREL DRAW
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software