E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Python

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

DEVELOPMENT  /  Python  /  Introducere in Python (4)

Introducere in Python - Partea a III-a. Liste si bucla for.

04.08.2009
Introducere in Python - Partea a III-a. Liste si bucla for.

In acest tutorial vei putea citi despre colectiile de date din Python: liste, enumerari si dictionare, si despre cum poti utiliza bucla for pentru a le parcurge.

Total vizualizari: 17257 17257 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (0 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.sthurlow.com  
Autor:  www.sthurlow.com
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza

Enumerari, liste si dictionare

Introducere

Inca te doare capul de la ultima discutie despre functii? Nu te ingrijora, urmatoarea sectiune te va solicita mai putin. Ne intoarcem la ceva simplu - variabile.

Rolul variabilelor este de a stoca o anumita informatie. Ele pot intoarce acea informatie la un moment dat si informatia detinuta poate fi modificata oricand.

Dar daca trebuie sa stochezi o lista lunga de date care nu se schimba in timp, cum ar fi de exemplu lunile anului? Sau poate o lista de informatii care este actualizata in timp, cum ar fi numele pisicilor tale? Ai putea avea noi pisici, unele ar putea muri, etc. Dar ce spui despre o carte de telefon? Pentru aceasta ai nevoie de ceva referinte - ai avea o lista de nume si atasat fiecarui nume un numar de telefon. Cum ai face asta?

Solutia - Liste, enumerari si dictionare

Pentru problemele descrise mai sus, Python ofera trei solutii diferite - enumerari, liste si dictionare:

  • Listele sunt exact ceea ce par - liste de valori. Fiecare este numerotata, incepand de la 0 - prima este numerotata cu 0, a doua cu 1, a treia cu 2, etc. Poti sterge valori din lista sau poti adauga altele noi la finalul acesteia. De exemplu, numele pisicilor tale.

  • Enumerarile sunt asemeni listelor, dar nu le poti schimba valorile. Valorile pe care le acorzi de la inceput sunt valorile cu care ramai blocat tot restul programului. Din nou, fiecare valoare este numerotata incepand cu 0, pentru o referire mai facila. De exemplu: denumirile lunilor anului.

  • Dictionarele sunt exact ceea ce le spune numele - dictionare. Intr-un dictionar, avem un index de cuvinte si pentru fiecare dintre ele, o definitie. In python, indexul este denumit cheie (key), iar definitia - valoare (value). Valorile dintr-un dictionar nu sunt numerotate si nu se afla intr-o anumita ordine. Poti adauga, indeparta si modifica valorile din dictionare. De exemplu, cartea de telefon.

Enumerarile

Enumerarile sunt destul de usor de creat. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa le dai un nume, si sa specifici valorile pe care le contin. De exemplu, iata o enumerare cu lunile anului:

lunile_anului = ('Ianuarie','Februarie','Martie','Aprilie','Mai','Iunie',\
'Iulie','August','Septembrie','Octombrie','Noiembrie','  Decembrie')
  • Observa ca particula "\" de la finalul primului rand leaga prima linie de urmatoarea. Este o metoda utila pentru ca randurile lungi sa devina mai inteligibile.

  • Din punct de vedere tehnic, nu trebuie sa aplici parantezele (acele '(' si ')' ) dar astfel codul este mai putin confuz.

  • Poti avea spatii dupa virgule daca doresti - dar nu conteaza prea mult.

Python organizeaza valorile dintr-o enumerare intr-un index util, numerotat - incepand cu 0, in ordinea in care le-ai introdus. Va fi organizata astfel:

Index

Valoare

0

Ianuarie

1

Februarie

2

Martie

3

Aprilie

4

Mai

5

Iunie

6

Iulie

7

August

8

Septembrie

9

Octombrie

10

Noiembrie

11

Decembrie


Si acestea sunt enumerarile! Foarte usor...

Listele

Listele sunt foarte asemanatoare enumerarilor. Listele pot fi editate, deci valorile lor pot fi modificate. De cele mai multe ori, utilizam liste si nu enumerari, deoarece dorim sa schimbam valorile daca este necesar.

Listele sunt definite intr-un mod similar enumerarilor. Sa spunem ca ai 5 pisici, numite Tom, Snappy, Kitty, Jessie si Chester. Pentru a le aseza sub forma unei liste, ar trebui sa scrii:

pisici = ['Tom', 'Snappy', 'Kitty', 'Jessie', 'Chester']

Dupa cum poti observa, codul este exact la fel ca al enumerarilor, CU EXCEPTIA FAPTULUI ca toate valorile se afla intre paranteze patrate si nu intre paranteze rotunde. Din nou, nu exista spatii dupa virgule.

Valorile din liste sunt apelate la fel ca si in cazul enumerarilor. De exemplu, pentru a afisa numele celei de-a treia pisici, ar trebui sa tastezi:

print pisici[2]

Poti accesa si o anumita sectiune dintr-o lista. De exemplu, pisici[0:2] va returna primele doua pisici.

Specificul listelor consta in posibilitatea modificarii lor. Pentru a adauga o valoare in lista, utilizeaza functia append(). Sa spunem ca ai o noua pisica numita Catherine. Pentru a o adauga in lista, ar trebui sa tastezi:

pisici.append('Catherine')

Este cam ciudat, nu? Apelul functiei apare dupa denumirea listei, fiind delimitata de aceasta printr-un punct. Aceasta sintaxa va fi explicata in urmatoarele tutoriale. Pentru moment, retine ca un element este adaugat intr-o lista astfel:

#adauga o noua valoare la sfarsitul listei:
nume_lista.append(valoare_noua)
 
#ex. adauga numarul 5038 in lista 'numbers':
numbers.append(5038)

Am clarificat? Bine!

Pagina:
1 234 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Python:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(0 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
tyno tyno , Miercuri, 21 August 2013, ora 20:54
#1

ESTE BINE EXPLICAT.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8310
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8065
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7905
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7860
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7605
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Lightroom Gimp Swift 3D Bridge Powerpoint RoR MySQL StyleSheet JSON Action Script Dreamweaver Python CSS Verilog Flash Fotografie PHP SEO PSD HTML COREL DRAW Photoshop SWF XHTML Illustrator Vista Javascript XML Sony Vegas AJAX Excel Ruby on Rails Outlook Word Fireworks Java
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software