E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale Ruby on Rails

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DEVELOPMENT  /  Ruby on Rails  /  Introducere in RoR (6)

Instalarea Ruby on Rails (Partea a II-a)

27.04.2009
Instalarea Ruby on Rails (Partea a II-a)

In acest tutorial vei putea citi despre cum poti crea baze de date si tabele utilizand programe dedicate administrarii MySQL, si despre cum sa modifici fisierul de configurare al unui proiect RoR astfel incat acesta sa poata interactiona cu baza de date proprie.

Total vizualizari: 5751 5751 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 30 min 30 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  E-learn  
Autor:  E-learn
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Dupa ce ai terminat, apasa butonul Apply Changes. Vei primi un mesaj de confirmare, deci apasa butonul Execute pentru a crea tabela.

5. Din punctul de vedere al securitatii, nu este recomandat ca o aplicatie sa foloseasca parola de root pentru a se conecta la serverul MySQL, deoarece ar avea acces si la bazele de date si informatiile destinate altor proiecte. In schimb, fiecare aplicatie ar trebui sa aiba propriul nume de utilizator ce permite conectarea doar la bazele de date proprii.

Pentru a crea un utilizator, deschide MySQL Administrator si completeaza acelasi date pe care le-ai folosit si pentru Query Browser, apoi apasa butonul Ok. Daca datele introduse sunt corecte, ar trebui sa fii redirectionat catre urmatoarea fereastra:

Dupa cum poti observa, aceasta fereastra afiseaza informatii despre serverul MySQL. In continuare, acceseaza tab-ul User Administration, apoi apasa butonul Add New User din partea dreapta jos.

Completeaza formularul cu datele urmatoare:

MySQL User: rails (acesta este numele de utilizator dedicat exclusiv proiectului tau);

Password: parola contului de utilizator.

Poti introduce si informatii aditionale, cum ar fi numele, adresa de email, etc., dar nu este neaparat nevoie sa le completezi.

Dupa ce ai terminat, deschide cel de-al doilea tab - Schema Privileges. Aici va trebui sa selectezi bazele de date la care va avea acces utilizatorul respectiv. Deoarece singura baza de date care ne intereseaza este firstproject, da click pe numele ei, apoi alege din partea dreapta optiunile SELECT, INSERT, UPDATE si DELETE. Aceasta inseamna ca utilizatorul va putea sa citeasca, sa insereze, sa modifice si sa stearga informatii din tabele. Daca vrei ca scriptul rails sa poata crea, sterge si modifica structura tabelelor, trebuie sa selectezi cateva drepturi suplimentare (CREATE, DROP, ALTER).

Alege operatiile permise pe rand, apoi da click pe butonul sub forma de sageata (<) pentru a le muta in coloana Assigned Privileges.

Dupa ce ai terminat, apasa butonul Apply Changes pentru a salva modificarile.

V. Rails in actiune

Acum ca ai pregatit baza de date, trebuie sa te asiguri ca proiectul tau se poate conecta la ea. Pentru aceasta, deschide directorul cu proiectul (ex. c: ubymyprojectsdirfirstproject) , apoi acceseaza subdirectorul config unde vei gasi fisierul database.yml. Deschide acest fisier cu editorul Scite, apoi completeaza numele bazei de date cu firstproject, username-ul cu rails si parola cu cea pe care ai creat-o pentru utilizatorul respectiv.

Pentru a verifica daca functioneaza, trebuie sa restartezi serverul WEBrick. Pentru aceasta, inchide fereastra de comenzi (daca o mai ai deschisa), si executa comanda:

ruby script/server

E posibil sa primesti un mesaj de eroare, care iti cere sa executi comanda:

gem install mysql

Daca este cazul, ruleaza comanda ceruta, apoi reporneste serverul WEBrick.

Acum ca ai definit baza de date si ai configurat Rails astfel incat sa se poata conecta la ea, trebuie sa poti modifica informatiile din tabela Stories. Pentru aceasta, trebuie sa definesti o clasa denumita Story. Cel mai simplu este sa creezi un scaffold - ce reprezinta de fapt un script default ce efectueaza operatii de baza asupra informatiilor dintr-o tabela - CRUD (Create Read Update Delete - Creeaza Citeste Modifica Sterge), ce se traduce in termeni MySQL prin instructiunile: INSERT, SELECT, UPDATE si DELETE. Pentru a crea clasa respectiva, opreste serverul WEBrick (CTRL + C) si executa urmatoarea comanda:

ruby scriptgenerate scaffold Story

Asigura-te ca ai scris Story cu S mare - aceasta este o alta regula Ruby: numele claselor trebuie sa inceapa cu majuscula.

Poti verifica daca totul functioneaza accesand urmatorul link intr-un browser: http://127.0.0.1:3000/stories/.

Pe aceasta pagina ar trebui sa vezi titlul Listing Stories si linkul New Story. In continuare, poti modifica view-urile si controlerul generat pentru tabela Stories, dar pentru aceasta, trebuie sa ai cunostinte de baza despre sintaxa Ruby si modul in care functioneaza platforma Rails.

Concluzie

Instalarea Ruby on Rails nu este un proces dificil, dar necesita ceva timp. Totusi, dupa ce vei termina, vei fi familiarizat cu administrarea bazelor de date MySQL si cu modul de functionare al platformei Rails.

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale Ruby on Rails:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8210
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7965
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7770
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SEO Gimp COREL DRAW Javascript Illustrator Swift 3D Flash PHP Fireworks Lightroom StyleSheet JSON HTML Word CSS Vista Verilog SWF XHTML PSD Ruby on Rails AJAX Bridge MySQL Fotografie Powerpoint Sony Vegas Outlook Java XML RoR Dreamweaver Python Excel Photoshop Action Script
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software