E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

II. Introducerea datelor si calculul statistic descriptiv

24.06.2008
II. Introducerea datelor si calculul statistic descriptiv

Introducerea datelor, calcul statistic descriptiv, transformarea si selectarea datelor
In cea de-a doua lectie se vor introduce date pentru prima oara. SPSS poate citi fisiere deja existente in alte programe, cum ar fi Excel sau Lotus

Total vizualizari: 52157 52157 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu   
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Primul pas in lucrul cu SPSS este sa introduci datele si sa creezi un fisier SPSS de date. Desi vom porni de la premisa ca in aceasta lectie iti vei introduce datele pentru prima data, este bine sa stii ca SPSS poate de asemenea citi fisiere deja existente in alte programe, cum ar fi Excel si Lotus 1-2-3.

Atunci cand deschizi prima data SPSS in Windows, ti se va cere sa iei o decizie in legatura cu rularea tutorialului, introducerea datelor noi, deschiderea unui fisier existent, etc.Intrucat vei crea un nou fisier de date, da click pe Type in data (Introdu date), si apoi pe OK. Acest pas trebuie sa te intoarca la ecranul initial cu editorul de date.

SPSS 15.0
Ecranul initial SPSS de editare de date

Etapa cheie
Cheia pentru a-ti introduce datele este sa iti dai seama ca datele din fiecare caz sau participant trebuie introduse pe cate un rand separat. Asa ca, de exemplu, daca te intereseaza sa analizezi cele cinci rezultate obtinute in urma testelor sustinute de cei 20 de elevi dintr-o clasa, ai folosi cate un rand (cu valorile celor cinci note pe fiecare rand) pentru fiecare dintre cei 20 de elevi.

Daca ai adunat sase caracteristici (de exemplu, venit mediu pe familie, numar mediu de copii, ) pentru 80 de tari, ai folosi cate un rand pentru fiecare dintre cele 80 de tari (cu toate cele sase caracteristici pe un rand).

Exemplu
Dezvoltara unui profil al persoanelor care frecventeaza o cantina in orasul tau. Pentru a face acest lucru, ai colectat urmatoarele informatii de la un esantion aleatoriu ce numara 50 de persoane care frecventeaza cantina.

Persoana
Sex
Varsta
Numar de frati / surori
Puncte sanatate
Puncte personalitate
Puncte activitate
1
Masculin
70
0
16.64
15
-4
2
Feminin
28
3
60.83
22
4
3
Masculin
39
0
44.25
18
2
4
Masculin
47
1
49.13
36
0
5
Feminin
56
0
30.67
25
-1
...
-
-
-
-
-
-
50
Masculin
59
0
35.92
31
2

Alte aspecte de retinut
Pe masura ce introduci datele, va fi nevoie sa indeplinesti urmatorii pasi.
- Creeaza cate un rand separat pentru fiecare caz, care, in cazul de fata, este reprezentat de o persoana.
- Creeaza cate o coloana pentru fiecare variabila de interes. In acest exemplu, vom folosi sapte coloane, cate una pentru fiecare dintre urmatoarele variabile (persoana,sex, varsta, numar de frati si surori, puncte sanatate, puncte personalitate, puncte activitate).
Nota - crearea unei coloane pentru numarul de identificare al persoanei poate sa nu fie esentiala, insa vom face acest lucru pentru a ne ajuta sa tinem o evidenta a datelor.
- Dezvolta un cod numeric pentru variabila de sex. In cazul de fata, vom asigna valoarea 1 femeilor si valoarea 2 barbatilor.

Crearea fisierului de date
In aceasta sectiune, vom descrie, pas cu pas, procedura pentru crearea fisierului tau de date.

Pasul 1. Observa, in coltul din stanga jos al ecranului, ca poti accesa fie fereastra Data View (Vizualizare date), fie Variable View (Vizualizare variabile). Pentru a vizualiza o fereastra sau alta, da pur si simplu click pe ea. Pentru moment, in vederea stabilirii variabilelor si a caracteristicilor acestora, trebuie sa lucrezi in fereastra Variable View.

SPSS 15.0
Fereastra Variable View

Pasul 2. In spatiul alocat Numelui (Name), introdu numele dorit pentru variabila respectiva, care poate avea o lungime maxima de 8 caractere. Primul caracter trebuie sa fie alfabetic; restul pot fi alfabetice si/sau numerice, iar numele nu poate include si spatii. Asa ca, in acest caz tastam "persoana."

Pasul 3. In continuare, apasa tasta Tab si vei remarca faptul ca SPSS asigneaza valori automate tuturor setarilor. Ar trebui sa parcurgi coloana relevanta pentru variabila respectiva. Dand click pe o coloana vei obtine adesea o zona umbrita. Poti da click pe aceasta pentru a-ti urma optiunile.

Mai jos, prezentam functiile coloanelor precum si valorile predefinite.

Schimba setari
Valoare predefinita
Type - iti permite sa definesti tipul de variabila
Numeric
Width - numar total de caractere
8
Decimals - numar de caractere dupa virgula de zecimale
2
Label - iti permite sa atasezi o etichet mai extensiva variabilei tale. Numele de variabile de opt caractere sunt dificil de retinut, iar noi recomandam sa exerciti intotdeauna optiunea de a specifica o eticheta mai descriptiva.
Nici una
Value - iti permite sa furnizezi etichete pentru diverse niveluri ele unei variabile
Nici una
Missing Values - iti faciliteaza desemnarea anumitor inregistrari ca absente.
Nici una
Columns - iti permite sa schimbi numarul maxim pe caractere dintr-o coloana.
8
Align - iti permite sa stabilesti tipul de aliniere al coloanei tale
drept
Measure - iti permite sa precizezi tipul de scara pentru o anumita variabila
scara

In acest exemplu, pentru ca nu exista zecimale in variabila noastra de pesoana, da click pe portiunea gri imediat dupa Numeric si schimba Decimal Places in 0. De asemenea, da click pe Label si tasteaza o eticheta de genul "numarul de participant" in spatiul Variable Label. Ia aminte ca am fi putut exersa si alte optiuni, precum modificarea latimii coloanei (width) sau modul in care apar numerele - aliniere la stanga, aliniere la dreapta, aliniere dreapta, sau centrate.

Pasul 4. Acum ar trebui sa configurezi urmatoarea variabila. Da click pe randul 2 al coloanei Nume, pe urmatoarea coloana var si tasteaza "sex". Deoarece am ales sa utilizam codurile 1 si 2 pentru a reprezenta femeile si barbatii, respectiv, poti da click pe Decimals pentru a schimba locul zecimalelor in 0 (ia aminte ca ai fi putut sa faci acest lucru si din coloana Type). In continuare, da click pe Label pentru a asigura o eticheta pentru variabila ta - de exemplu ai putea scrie "sexul participantilor".

In acest caz, deoarece am specificat codurile numerice corespunzatoare diferitelor valori pentru variabila noastra si pentru ca este posibil sa le uitam in timp, ar trebui sa specificam Values (valori). In campul corespunzator lui Value, tasteaza un "1", iar in campul pentru Label, introdu o eticheta de genul "femei." Apoi creeaza eticheta "barbati" pentru valoarea "2." In acest stadiu, fereastra ta ar trebui sa arate precum cea de mai jos.

SPSS 15.0
Fereatra curenta de vizualizare a variabilelor

Pasul 5. Acum ar trebui sa definesti fiecare dintre cele patru variabile ramase. Dupa ce ai facut acest lucru, da click pe fereastra Data View (Vizualizare date - din coltul stanga-jos). Ar trebui sa vezi toate numele de variabile pe care le-ai introdus, ca in figura de mai jos.

SPSS 15.0
Fisierul de date Data File (Data View)

Pasul 6. Acum, introdu datele pentru primele sase persoane din foaia noastra de date. Incepe prin a da click in coloana situata cel mai la stanga din primul rand si introdu numarul persoanei (de exemplu, "1"), iar apoi apasa tasta Tab sau sageata catre dreapta si introdu sexul primei pesoane (de exemplu, "2"). Continua astfel pana ce datele sunt introduse. Mai jos, prezentam o copie a fisierului de date pe care l-am creat.

SPSS 15.0
Fisier de date ce contine primele sase randuri de date

Pasul 7. Cand ai introdus toate datele in fisier, ar trebui sa il salvezi. Da click pe File si pe Save si introdu un nume de fisier (de exemplu, "cantina"). Fii atent la faptul ca SPSS adauga in mod automat sufixul ".sav" la numele fisierului tau. Acesta este sufixul SPSS care se foloseste pentru desemnarea fisierelor de date.

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
anca , Joi, 23 Aprilie 2009
#2

care ma puteti ajuta si pe mine cu o tema la informatica si biostatica in spss nu am mai facut asa ceva niciodata si nu ma descurc....mulumesc...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Carl , Miercuri, 25 Iunie 2008
#1

Mi se pare foarte interesant SPSS-ul, seamana cu Matlab(ca modalitate de functionare). Cred ca pentru utilizatorii de Matlab ar fi interesante niste tutoriale.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8165
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7915
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7770
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7720
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7455
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Sony Vegas PSD Swift 3D Java Fireworks RoR CSS Javascript Dreamweaver Gimp Verilog Word Illustrator Ruby on Rails MySQL Bridge HTML Python JSON Flash COREL DRAW Fotografie StyleSheet Excel XML Powerpoint Vista SEO Outlook Lightroom SWF Action Script PHP AJAX Photoshop XHTML
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software