E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

II. Introducerea datelor si calculul statistic descriptiv

24.06.2008
II. Introducerea datelor si calculul statistic descriptiv

Introducerea datelor, calcul statistic descriptiv, transformarea si selectarea datelor
In cea de-a doua lectie se vor introduce date pentru prima oara. SPSS poate citi fisiere deja existente in alte programe, cum ar fi Excel sau Lotus

Total vizualizari: 52424 52424 afisari   |   Comentarii  2   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 25 min 25 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu   
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

Calcularea mediilor si a abaterilor standard
Odata ce ai introdus datele, efectuarea procedurilor statistice este relativ simpla. Pentru a-ti da o idee despre cum sa faci asta, precum si despre cum sa accesezi unele dintre cele mai puternice unelte SPSS pentru analizarea datelor,vom parcurge impreuna mai multe exemple.

In primul exemplu, vom calcula media si abaterile standard pentru fiecare dintre variabilele studiului nostru asupra utilizatorilor cantinei. In cel de-al doilea, vom face acest lucru separat pentru barbati si pentru femei. In sfarsit, in al treilea exemplu, vom calcula o noua variabila, care este o combinatie intre punctajele de sanatate, activitate si personalitate, si vom calcula media si abaterea standard pentru aceasta masura.

Calcularea mediei si a abaterii standard pentru toate punctajele
Pasul 1. Da click pe Analyze, apoi Descriptive Statistics, apoi Descriptives.
Pasul 2. Evidentiaza fiecare dintre variabilele pentru care esti interesat sa realizezi calcule statistice descriptive (de exemplu, varsta, numar de frati si surori, puncte sanatate, puncte personalitate, si puncte activitate) si muta-le in coloana de variabile - Variable(s). Ia aminte ca poti muta toate acest variabile odata, dand click pe elementele pe care doresti sa le selectezi si tarandu-le.
Pasul 3. Da click pe Options si selecteaza calculele statistice dorite. Trebuie sa selectezi minimum Mean (medie) si Std. deviation (abatere standard ). Acum, da click pe Continue si apoi pe OK.
Pasul 4. Iesirile tale ar trebui sa arate ca mai jos. Se poate sa ai mai putine sau mai multe statistici, in functie de ce ai selectat in meniul Options. Ia aminte ca etichetele de variabile apar pe Printout.

SPSS 15.0
Iesire din analiza (Analysis)

Pasul 5. Daca vrei o copie pe suport fizic a acestei iesiri, o poti lista dand click pe iconul de print din bara de instrumente. De asemenea, poti salva rezultatele dand click pe iconul de salvare. Ia aminte ca SPSS adauga in mod automat sufixul ".spo" la numele fisierului tau de iesiri.

Calcularea mediilor si a abaterilor standard pentru barbati si femei, separat
Pasul 1. Din ecranul de iesiri, nu poti ajunge la toate optiunile care te-ar putea interesa. Daca optiunea care te intereseaza nu este disponibila, da click pe Window, si apoi pe SPSS Data Editor pentru a te intoarce la fereastra Data Editor. Vei avea nevoie sa faci asta pentru a rezolva urmatoarele exercitii.
Pasul 2. Mai intai da click pe Data si apoi pe Split File. Acest lucru iti permite sa imparti fisierul dupa o anumita variabilasi sa efectuezianalize separate pentru fiecare nivel al variabilei.
Pasul 3. In continuare, trebuie sa selectezi Organize< output by groups ("organizeaza iesirile pe grupe") si muta Sex din lista de variabile in lista Groups Based on (bazata pe grupe). Cand ai terminat, da OK.
Pasul 4. Acum, da click pe Analyze, Descriptive Statistics, si Descriptives. Selecteaza variabilele dorite si Options.
Pasul 5. Ia aminte ca, in iesirile tale, exista doua seturi de rezumate - unul pentru femei, unul pentru barbati.

Calcularea unei noi variabile si aplicarea ulterioara a statisticii descriptive
Sa presupunem ca, in plus fata de interesul pentru calcularea mediilor si a abaterilor standard pentru variabilele alese, dorim sa calculam un punctaj compus care sa reprezinte aproximativ o masura de ansamblu a sanatatii fizice si psihice. Mai exact, sa presupunem ca dorim sa calculam media si abaterea standard pentru o noua variabila de stare generala a sanatatii, care reprezinta media dintre punctajul santatii si punctajul de personalitate, pentru fiecare persoana in parte. Poti face acest lucru urmand urmatorii pasi.

Pasul 1. Da click pe Transform si apoi pe Compute. Din acest pas ar trebui sa rezulte ecranul de mai jos.

SPSS 15.0
Ecran de calculare a variabilei

Pasul 2. Introdu numele variabilei pe care doresti sa o creezi (in cazul de fata, o vom numi "sanatgen") in campul Target Variable. Acum, ai nevoie sa introduci calculul pe care doresti sa il efectuezi, in campul Numeric Expression. Poti folosi toate operatiile listate in partea de jos a ecranului, si este important sa stii ca operatiile din paranteza sunt primele efectuate. Deci, daca dorim sa calculam media dintre punctajele pentru sanatate si personalitate, avem nevoie sa le aducem pe acestea la un loc inainte sa impartim la 2.

Pentru a face asta, tastam pur si simplu (sau mutam) numele variabilelor pentru punctajele de sanatate si personalitate si le inchidem intre paranteze. In continuare, dam click pe butonul / (sau il tastam acesta este simbolul pentru impartire) si procedam la fel cu numarul "2." Campul variabilei tale tinta si al expresiilor numerice ar putea arata astfel:

Target Variable (variabila tinta)
Numeric Expression (expresie numerica)
sanatgen =
(sanatate+personal)/2

Pasul 3. Acum ar trebui sa dai click pe campul Type&Label .Acesta te va ajuta sa creezi o eticheta mai lunga pentru variabila ta si sa modifici tipul si dimensiunea variabilei. Odata ce ai facut asta, apasa Continue. Apoi apasa OK.
Pasul 4. Odata ce ai facut asta, de remarcat faptul ca noua variabila apare in fisierul tau de date. Acum esti gata sa calculezi media si abaterea standard pentru aceasta noua variabila, folosind procedurile prezentate mai sus.

Un alt exemplu, pentru a te ajuta sa exersezi crearea unui fisier de date pentru un set de date
Daca doresti mai multa practica in crearea unui fisier de date si in calculul statistic descriptiv, lucreaza urmatorul exemplu. Se presupune ca ai efectuat un experiment pentru a stabili daca nou-nascutii prefera stimuli obisnuiti sau planificati conform unor tipare. In cadrul studiului, 10 bebelusi au fost confruntati atat cu figuri obisnuite, cat si in serie.

S-a masurat timpul petrecut de catre acestia privind fiecare tip de stimul. In plus, s-plus, s-au inregistrat rasa si varsta (in zile). Foaia de date pentru acest experiment este data mai jos.

Participant

Rasa

Varsta

Timp de vizualizare
a figurii in serie

Timp de vizualizare
a figurii obisnuite

1

Indian Am

3

15

7

2

Asiatic

7

13

8

3

Alb

4

17

9

4

Alb

6

10

11

5

Afr. Amer.

6

14

7

6

Hispanic

5

16

9

7

Alb

3

9

7

8

Alb

4

14

12

9

Asiatic

7

21

6

10

Afr. Amer.

7

13

9


Mai jos se afla prezentata o modalitate de a-ti crea fisierul de date. Ia aminte ca trebuie sa creezi un cod numeric pentru variabila "rasa", si in acest caz am folosit 1 = indian american, 2 = Asiatic, 3 = African-American, 4 = Hispanic, and 5 = Alb. Odata ce ai completat fisierul cu date, compara-l cu cel de mai jos. Apoi, incearca sa calculezi mediile si abaterile standard pentru variabilele timpului de vizualizare a figurii in serie si celui de vizulizarii figurii obisnuite. Rezultatele ar trebui sa arate precum cele din fisierul de iesiri de mai jos.

Fisier de date pentru experimentul de stimulare vizuala a bebelusilor

SPSS 15.0
Fisier de date pentru datele culese

Fisierul de iesiri pentru date

SPSS 15.0

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (2) spune-ti parerea
anca , Joi, 23 Aprilie 2009
#2

care ma puteti ajuta si pe mine cu o tema la informatica si biostatica in spss nu am mai facut asa ceva niciodata si nu ma descurc....mulumesc...

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Carl , Miercuri, 25 Iunie 2008
#1

Mi se pare foarte interesant SPSS-ul, seamana cu Matlab(ca modalitate de functionare). Cred ca pentru utilizatorii de Matlab ar fi interesante niste tutoriale.

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8205
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7960
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7815
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7765
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7500
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
SEO XML Dreamweaver Sony Vegas Lightroom RoR Bridge HTML Ruby on Rails Swift 3D CSS Illustrator MySQL Javascript Fireworks Excel Vista Java AJAX SWF StyleSheet XHTML Gimp Word JSON Outlook PHP Verilog Powerpoint Fotografie Flash Python Action Script COREL DRAW Photoshop PSD
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software