E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

III. Calcularea unui test T

26.06.2008
III. Calcularea unui test T

Acest test este folosit pentru a examina efectele unei variabile independente asupra uneia sau a mai multe variabile dependente, iar folosirea sa este rezervata compararii a doua conditii sau grupe (doua niveluri ale variabilei independente)

Total vizualizari: 36882 36882 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (9 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu  
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza

Acest test este folosit pentru a examina efectele unei variabile independente asupra uneia sau a mai multe variabile dependente, iar folosirea sa este rezervata compararii a doua conditii sau grupe (doua niveluri ale variabilei independente). Rezultatele acestui test te ajuta sa descoperi daca doua metode difera in mod semnificativ. Doua modele experimentale de baza, intersubiective si intrasubiective, pot fi analizate cu un test t.

In aceasta lectie, vom descrie cum se analizeaza rezultatele unor modele inter-subiective. Este important sa se faca distinctia intre aceste doua tipuri de modele, intrucat ele necesita versiuni diferite ale testului t. (pentru aceia dintre voi care sunteti familiarizati cu statistica si cu SPSS, testul t cu esantioane independente se foloseste pentru modele intersubiective, iar testul t cu esantioane-pereche se foloseste pentru modele intrasubiective.)

Un model intersubiectiv cu doua grupe este unul in care participantii au fost asociati in mod aleatoriu celor doua niveluri ale variabilei independente. In acest model, fiecare participant este asignat unei singure grupe, si, in consecinta, cel doua grupe sunt independente una fata de cealalta. De exemplu, sa presupunem ca esti interesat de studierea efectelor a doua tipuri de medicamente (X,Y) in privinta timpului de reactie. Daca afiliezi aleatoriu anumiti participanti grupei Medicament X, iar pe ceilalti grupei Medicament Y, atunci folosesti un model intersubiectiv. (intr-un model intrasubiectiv, fiecare participant va primi ambele medicamente)

Experiment privind Implicarea Parentala

Sa presupunem ca ai studiat efectele implicarii parentale (variabila independenta) asupra notelor elevilor (variabila dependenta). Jumatate dintre elevii unei clase a treia au fost asignati aleatoriu grupei de implicare parentala. Invatatoarea a contactat parintii acestor copii pe parcursul anului si le-a comunicat obiectivele educationale ale clasei. In continuare, invatatoarea le-a dat parintilor anumite metode pentru a incuraja activitatile educationale ale copiilor lor.

Cealalta jumatate a elevilor clasei a fost asignata grupei de non-implicare parentala. Notele primite cu ocazia primuli test au fost prezentate in forma tabelara pentru toti copii, iar tabelele corespunzatoare sunt evocate mai jos.

Elev
Starea implicarii parentale
Test 1
1
Implicare
78.6
2
Implicare
64.9
3
Implicare
100.0
4
Implicare
83.7
5
Implicare
94.0
6
Implicare
78.2
7
Implicare
76.9
8
Implicare
82.0
9
Non-implicare
81.0
10
Non-implicare
69.5
11
Non-implicare
73.8
12
Non-implicare
66.7
13
Non-implicare
54.8
14
Non-implicare
69.3
15
Non-implicare
73.5
16
Non-implicare
79.4
Foaie de date pntru experimentul de implicare parentala

Crearea fisierului de date: punct cheie

Exista un punct cheie care trebuie tinut minte in momentul crearii unui fisier de date pentru un test t cu esantioane independente. Acela este ca trebuie sa creezi o coloana pentru conditia variabilei independente. In cazul de fata, aceasta este conditia de implicare parentala, iar tu ar trebui sa creezi un cod numeric care sa permita lui SPSS sa cunoasca conditia de implicare parentala in care se situeaza rezultatul testului.

Asa ca, prima parte a fisierului tau de date ar putea arata precum cel de mai jos, cu trei variabile - una pentru numarul de ordine al elevului, una pentru starea de implicare parentala (folosind codul "1" pentru implicare si "2" pentru non-implicare), precum si nota la testul 1. Tine minte ca, in crearea unui fisier de date, ar trebui sa creezi cate o variabila Label- eticheta pentru fiecare variabila, precum si cate o eticheta Value pentru variabila de implicare parentala. Fisierul tau de vizualizare a variabilelor ar trebui sa arate astfel:


SPSS 15.0
Fisier de vizualizare a variabilelor pentru experimentul de implicare parentala

Calcularea testului t pentru experimentul de implicare parentala

Pasul 1. Da click pe Analyze, apoi pe Compare Means (compara metode), apoi Independent Samples T-Test (test t pentru esanioane independente).

Pasul 2. Acum, muta variabila dependenta (in acest caz, etichetata "test1") in campul Test Variable (variabila de testare).

Pasul 3. Muta variabila independenta (in acest caz, "implicare") in campul Grouping Variable (variabila de grupare).

Pasul 4. Vei remarca faptul ca exista semne de intrebare intre paranteze, dupa variabila ta independenta din campul Grouping Variable. Acest lucru se intampla pentru ca ai nevoie sa definesti anumite grupe pe care doresti sa le compari. Pentru a indeplini acest lucru, da click pe Define Groups (defineste grupe), si indica valorile numerice pe care le reprezinta fiecare grupa. In cazul de fata, vei dori sa pui un "1" in campul etichetat ca Group 1 si un "2" in campul etichetat ca Group 2. Odata ce ai facut acest lucru, da click pe Continue. Ecranul tau de test t pe esantioane independente ar trebui sa arate precum cel de mai jos.

In acest exemplu, pentru ca nu exista zecimale in variabila noastra de pesoana, da click pe portiunea gri imediat dupa Numeric si schimba Decimal Places in 0. De asemenea, da click pe Label si tasteaza o eticheta de genul "numarul de participant" in spatiul Variable Label. Ia aminte ca am fi putut exersa si alte optiuni, precum modificarea latimii coloanei (width) sau modul in care apar numerele - aliniere la stanga, aliniere la dreapta, aliniere dreapta, sau centrate.

Pasul 5. Acum ar trebui sa configurezi urmatoarea variabila. Da click pe randul 2 al coloanei Nume, pe urmatoarea coloana var si tasteaza "sex". Deoarece am ales sa utilizam codurile 1 si 2 pentru a reprezenta femeile si barbatii, respectiv, poti da click pe Decimals pentru a schimba locul zecimalelor in 0 (ia aminte ca ai fi putut sa faci acest lucru si din coloana Type). In continuare, da click pe Label pentru a asigura o eticheta pentru variabila ta - de exemplu ai putea scrie "sexul participantilor".

Pagina:
1 2 »
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(9 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8315
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7910
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Dreamweaver Photoshop Gimp SWF Vista Excel Javascript Lightroom MySQL Sony Vegas AJAX Bridge XHTML Verilog Word HTML XML Outlook PHP Powerpoint Java JSON Python Flash Action Script StyleSheet PSD SEO Fotografie Illustrator Fireworks CSS Ruby on Rails Swift 3D RoR COREL DRAW
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software