E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

III. Calcularea unui test T

26.06.2008
III. Calcularea unui test T

Acest test este folosit pentru a examina efectele unei variabile independente asupra uneia sau a mai multe variabile dependente, iar folosirea sa este rezervata compararii a doua conditii sau grupe (doua niveluri ale variabilei independente)

Total vizualizari: 36089 36089 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (9 voturi)   |   Timp necesar: 15 min 15 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu  
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza

In acest caz, deoarece am specificat codurile numerice corespunzatoare diferitelor valori pentru variabila noastra si pentru ca este posibil sa le uitam in timp, ar trebui sa specificam Values (valori). In campul corespunzator lui Value, tasteaza un "1", iar in campul pentru Label, introdu o eticheta de genul "femei." Apoi creeaza eticheta "barbati" pentru valoarea "2." In acest stadiu, fereastra ta ar trebui sa arate precum cea de mai jos.

SPSS 15.0
Figura cu esantioanele independente ale testului t

Pasul 5. Acum da click pe OK pentru a rula testul t. Ai putea de asemenea dori sa dai click pe Paste pentru a crea o inregistrare a ceea ce ai facut.

Iesirile din procedura testului t

Dupa cum poti vedea mai jos, iesirile dintro-o procedura de test t sunt relativ explicite.

SPSS 15.0
Iesiri din testul t pe esantioane independente

1. Primul tabel listeaza numarul de participanti (N), media, abaterea standard,si eroarea standard pentru fiecare dintre grupurile tale. De remarcat faptul ca etichetele valorilor sunt listate, precum si etichetele de variabila pentru variabilele tale.

2. Cel de-al doilea tabel va ofera mai intai un test F (testul lui Levene pentru egalitatea varianţelor) care evalueaza prezumtia de baza a testului t, aceea ca variantele celor doua grupe sunt aproximativ egale (omogenitatea variantei). Daca valoarea raportata F este foarte ridicata, iar nivelul de semnificatie este foarte coborat de obicei mai coborat de .05 sau .01), atunci prezumtia de omogenitate a varianţei a fost incalcata.

Daca acesta este si cazul de fata, ar trebui sa folosesti testul t in jumatatea inferioara a tabelului, in timp ce, daca nu ai incalcat prezumtia de omogenitate, ar trebui sa aplici testul t in jumatatea superioara a tabelului.

3. In acest caz, poti vedea ca prezumtia de omogenitate nu a fost incalcata, si ar trebui sa folosim un t de 2.356, gradul de libertat 14, si nivelul de semnificatie de .034. Astfel, datele noastre arata ca implicarea parentala are un efect semnificativ asupra notelor, t(14) = 2.356, p < .05.

Pentru exersare: extinderea experimentului asupra implicarii parentale

Sa presupunem ca cursul cuprindea trei teste, iar tu ai dorit sa examinezi efectele implicarii parentale asupra tuturor celor trei teste, precum si pe media de sfarsit de semestru. Deci, pentru a face acest lucru, ia ca atare rezultatele la primul test, pe care deja le ai in fisierul de date.

Adauga rezultatele de la testul 2 si 3 (aratate mai jos in fisierul de date) pentru fiecare dintre cei 16 elevi. Odata ce ai facut acst lucru, incearca sa efectuezi cu SPSS cele patru teste t - cate unul pentru ficare dintre cele trei note obtinute in cursul semestrului, si unul pentru media finala dintre aceste note.

Nota: ia aminte ca poti calcula media de semestru prin intermediul SPSS, cu ajutorul meniului Transform Compute (transforma-calculeaza)

SPSS 15.0
Fisier de date cu testele 2 si 3 adaugate

Daca intampini dificultati in rezolvarea acestui exemplu, ar trebui sa urmaresti pasii de mai jos:

Pasul 1. Pentru a realiza o noua variabila care sa reprezinte media celor trei teste, da click pe Transform, apoi pe Compute. Tasteaza numele variabilei pe care doresti sa o creezi (de exemplu: "medie") in campul Target Variable (variabila rezultanta). In campul Numeric Expression (expresie numerica), introdu (sau da click pe caracterul adecvat) expresia care reprezinta media. In cazul de fata, ai putea introduce urmatoarea expresie

Variabila rezultanta
Expresie numerica
Medie
(test1 + test2 + test3)/3

Ia aminte ca cele trei rezultate sunt incluse intre paranteze.acest lucru este necesar in virtutea faptului ca SPSS indeplineste cu prioritate operatiile care se regasesc intre paranteze, si ca dorim sa adunam numerele inainte de a efectua impartirea. Asigura-te ca ai creat si o eticheta pentru noua variabila. Odata ce ai creat expresia adecvata, da click pe OK, iar aceasta actiune ar trebui sa duca in editorul de date SPSS, unde ar trebui sa vezi o noua coloana care reprezinta media celor trei rezultate.

Pasul 2. Acum da click pe Statistics, apoi pe Compare Means (compara metode), apoi pe Independent Samples t-test (testul t pe esantioane independente).apoi ar trebui sa muti cele patru variabile dependente (test1, test2, test3, medie) in campul Test Variable (variabile de test). In continuare, muta variabila independenta (adica implicare) in campul Grouping Variable (variabila de grupare). Apoi, da click pe Define Groups (definire grupe) si indica cele doua niveluri ale variabilei tale implicare. Cand ai terminat, da click pe OK. Prima parte a iesirilor tale ar trebui sa arate ca mai jos.

SPSS 15.0
Iesiri pentru variabila medie

Pagina:
« 1 2
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(9 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8025
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
7785
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7655
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7585
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7330
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Vista Javascript Swift 3D Ruby on Rails COREL DRAW Photoshop Dreamweaver SWF Action Script JSON Word Python Outlook Bridge Sony Vegas Fotografie Illustrator Lightroom StyleSheet XHTML XML Excel Flash CSS SEO Gimp MySQL Verilog PSD RoR HTML Powerpoint Java AJAX PHP Fireworks
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software