E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

V. Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie

22.07.2008
V. Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie

Aceasta lectie iti explica cum sa obtii coeficientii Pearson de corelatie produs-moment (r-urile), pentru perechi de variabile, si testele de semnificatie ale acestor coeficienti.

Total vizualizari: 25964 25964 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (3 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu   
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Scop

Aceasta lectie iti explica cum sa obtii coeficientii Pearson de corelatie produs-moment (r-urile), pentru perechi de variabile, si testele de semnificatie ale acestor coeficienti. Acest lucru iti permite sa afli gradul de relatie care exista intre oricare doua variabile continue din studiul tau. Vom descrie de asemenea modul in care poti reprezenta grafic relatiile dintre variabilele tale (adica, sa creezi diagrame de corelatie).

Un exemplu: sondaj cu privire la dormitoarele de camin

Sa presupunem ca ai adunat raspunsuri de la chestionarele a cinci intrebari privind conditiile din dormitoarele de camin de la 10 studenti de anul I. (in mod normal ar fi trebuit sa ai un esantion mai larg, insa cel restrans falosit in acest caz este util pentru exemplificare.) Chestionarul evalueaza atitudinea fata de zgomot, mobila, zona de studiu, si intimitatea. Sa presupunem ca ai evaluat si nivelul venitului parintilor acestor studenti, si ai dori sa iti testezi ipoteza ca gradul de satisfactie fata de mediul de locuit al universitatii este corelat cu situatia materiala (venitul pe familie).

Chestionarul contine cinci intrebari despre satisfactia fata de diverse aspecte ale "zgomotului", "mobilei," "spatiului", "studiului", "sigurantei" si "intimitatii" dormitorului. Acestora li s-au dat raspunsuri pe o scara de 5 puncte gen Likert (de la foarte nemultumit pana la foarte multumit), care sunt codate de la 1 la 5. Foaia de date pentru acest studiu este data mai jos.


Student

Venit

Zgomot

Mobila

Zona de studiu

Siguranta

Intimitate

01

19

5

5

4

5

5

02

39

3

3

5

5

4

03

55

2

1

2

2

2

04

25

5

3

4

4

5

05

75

1

2

2

1

2

06

95

1

1

1

1

1

07

47

3

2

4

3

3

08

28

4

4

5

4

4

09

120

2

2

1

1

1

10

35

3

4

5

4

4


In crearea fisierului de date, vei avea nevoie sa creezi cate o coloana pentru fiecare dintre diferitele variabile. In interesul de a tine evidenta a ceea ce reprezinta variabilele, ar trebui de asemenea sa introduci o eticheta foarte descriptiva pentru fiecare dintre variabilele tale. Incearca sa iti completezi fisierul de date SPSS si apoi sa il compari cu cel de mai jos.


Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Fisier de date pentru studiul asupra dormitoarelor

Calcularea corelatiei Pearson produs-moment pentru sondajul asupra dormitoarelor de camin

Pasul 1. Da click pe Analyze (analizeaza), apoi Correlate (coreleaza), apoi Bivariate (bidimensional).
Pasul 2. Muta variabilele pe care doresti sa le corelezi in campul Variables (variabile).
Pasul 3. Daca doresti sa listezi mediile si abaterile standard, da apoi click pe Options si selecteaza statisticile dorite. Apoi da click pe Continue si apoi pe OK.

Examinarea iesirilor

Mai jos se afla marea parte a iesirilor din urma corelatiilor efectuate asupra sondajului cu privire la dormitoare. Vei vedea ca primul tabel contine statisticile descriptive cu privire la variabilele tale. Ia aminte ca SPSS calculeaza toate corelatiile posibile pe care le-ai specificat. Corelatiile sunt listate in prima treime a tabelului, nivelurile de semnificatie sunt listate in cea de-a doua treime a tabelului, iar numarul valid de perechi de rezultate sunt listate in ultima parte a tabelului.

Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Fisierul de iesiri pentru studiul cu privire la dormitoare

Crerea unei diagrame de dispersie pentru perechi de variabile

O diagrama de dispersie este o reprezentare grafica bi-dimensionala a relatiei dintre doua variabile. Acest grafic te ajuta sa evaluezi natura si gradul de relatie dintre variabilele tale.

Pasul 1. Pentru a crea o diagrama de dispersie pentru datele tale, sa spunem intre variabila de venit si cea de zgomot, da click pe Graphs (grafice) si apoi pe Scatter (disperseaza).
Pasul 2. In meniul Scatterplot, da click pe Simple si apoi pe Define (defineste).
Pasul 3. Acum muta variabilele pe axele potrivite. In cazul de fata, ai putea dori sa muti variabila de zgomot in campul axei Y iar variabila de venit in campul axei X. Odata ce ai facut asta, da click pe OK, si, asa cum se arata mai jos, aceasta actiune ar trebui sa produca o diagrama de dispersie care evoca relatia dintre cele doua variabile. Dupa cum poti vedea, acest grafic tinde sa indice o satisfactie descrescatoare pe masura ce venitul pe familie al participantului creste.


Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Graficul initial al diagramei de dispersie

Pasul 4. Dupa cum poti vedea, optiunile predefinite SPSS pentru etichetarea acestui grafic nu sunt tocmai ideale. Iti poti modifica graficul dand dublu click pe el, si astfel vei avea acces la editorul de diagrame SPSS- SPSS Chart Editor. Odata ce te afli in editorul de diagrame SPSS Chart Editor, poti centra eticheta pe axa Y si poti trece cuvintele cu majuscule la inceput dand dublu click pe eticheta si apoi modificand elementele adecvate. Poti face titlul sa incapa dand click pe el si apoi pe Format, iar apoi pe Text. Cu putina munca, graficul tau poate arata precum cel de mai jos.

Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Graficul diagramei de dispersie modificat


Pasul 5. Ar trebui sa iti dai seama ca poti salva modelul cu optiunile tale favorite selectand File si apoi Save Chart Template. Acest lucru iti va facilita aplicarea acestor optiuni pentru viitoarele grafice.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(3 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8325
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8080
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7920
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7875
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7620
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
PHP Illustrator PSD XML StyleSheet Bridge Sony Vegas Excel Verilog AJAX SWF COREL DRAW Java Dreamweaver Swift 3D Word Lightroom CSS Flash Outlook Vista Action Script HTML Ruby on Rails RoR XHTML Powerpoint Fireworks MySQL Photoshop Python Gimp SEO Javascript Fotografie JSON
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software