E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale SPSS

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

APLICATII DEDICATE  /  SPSS  /  Introducere (8)

VII. Calcularea analizei variantei pentru un model factorial mixt

24.07.2008
VII. Calcularea analizei variantei pentru un model factorial mixt

Acest capitol va descrie acum modul de calculare al analizei variantei pentru un model care contine doua sau mai multe variabile independente, iar cel putin una dintre variabilele independente este diferita intra-subiectiv.

Total vizualizari: 10780 10780 afisari   |   Comentarii  1   |   Rating   |   (5 voturi)   |   Timp necesar: 20 min 20 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Incepator  Incepator

Sursa:  www.cs.furman.edu   
Autor:  Gil Einstein si Ken Abernethy
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Acest capitol va descrie acum modul de calculare al analizei variantei pentru un model care contine doua sau mai multe variabile independente, iar cel putin una dintre variabilele independente este diferita intra-subiectiv (adica, este o variabila independenta cu masuri repetate).

Ca exemplu, sa presupunem ca ai sustinut un experiment in care ai fost interesat de masura in care distragerea vizuala afecteaza capacitatile de invatare si de memorare ale persoanelor tinere si mai in varsta. Pentru a face acest lucru, ai obtinut un grup de adulti tineri si inca un grup de adulti mai in vasta, pe care i-ai pus sa invete in trei moduri (cu ochii inchisi, cu ochii deschisi uitandu-se la un fond uni, si cu ochii deschisi uitandu-se la un fond cu poze). Acesta este un model factorial mixt 2 (varsta) x 3 (conditiile de distragere). Rezultatele de pe foaia de date de mai jos reprezinta numarul de cuvinte amintite, dintr-un total de zece, in fiecare conditie de distragere.

Foaia de date pentru experimentul realizat asupra imbatranirii si distragerii.

Intervalul de varsta

Ochii inchisi

Distragere simpla

Distragere complexa

 

 

 

 

Tanar

8

5

3

Tanar

7

6

6

Tanar

8

7

6

Tanar

7

5

4

Mai in varsta

6

5

2

Mai in varsta

5

5

4

Mai in varsta

5

4

3

Mai in varsta

6

3

2

Crearea fisierului tau de date:

Nu uita, in crearea fisierului tau de date, trebui sa creezi minimum o coloana pentru variabila independenta inter-subiectiva (intervalul de varsta) si o coloana pentru fiecare dintre nivelurile variabilei tale intra-subiective (pentru masurile repetate). Deci, in acest caz, vei avea nevoie de o coloana pentru intervalul de varsta, rezultatul cu ochii inchisi, rezultatul obtinut in conditii de distragere simpla, si rezultatul in conditii de distragere complexa. Prin urmare, ai putea dori sa creezi un fisier de date precum cel de mai jos.

Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Fisier de date privitor la experimentul de distragere


Calcularea analizei variantei pentru experimentul privitor la distragere

Pasul 1. Da click pe Analyze, apoi pe General Linear Model (model liniar general),apoi pe Repeated Measures (masuri care se repeta).

Pasul 2. Vei avea nevoie sa creezi un nume pentru factorul tau intra-subiectiv. In box-ul cu eticheta Within-subject Factor Name (numele factorului intra-subiectiv), introdu un nume care sa reprezinte conditia de distragere. De exemplu, ai putea dori sa introduci "conddist." In continuare, introdu numarul de nivele pentru aceasta variabila independentaŚ in cazul de fata, este vorba despre "3." Odata ce ai terminat, da click pe box-ul Add, intrucat nu avem decat o variabila independenta intra-subiectiva, iar acum putem inainta si defini (Define) nivelurile variabilei independente. Asa ca, in continuare da click pe box-ul Define.

Pasul 3. Acum trebuie sa definesti ceea ce desemneaza variabilele ca fiind nivelul 1, 2, si 3 al variabilei independente, a conditiei de distragere. Un mod variabila "inchisi" pe prima pozitie, variabila "simpla" in a doua pozitie, iar variabila "complexa" pe a treia pozitie.

Pasul 4. Acum ar trebui sa indici variabila independenta inter-subiectiva. Pentru a face asta, da click pe "intvarst" si muta-o in box-ul Between-Subjects Factor(s) (factor(i) inter-subiectivi).

Pasul 5. Da click Options si muta toate elementele din box-ul din partea stanga (Factors and Factor Interactions: factori si interactiuni dintre factori), in box-ul din partea dreapta (Display Mean for:)Ś returneaza medie pentru:. Prin aceasta actiune vei determina SPSS sa listeze toate mediile pentru fenomenele tale.

Pasul 6. Da click pe Continue si apoi pe OK.

Studierea iesirilor

Iesirile din aceasta analiza au un caracter complex. In majoritatea cazurilor, tot ceea ce ai nevoie este sa examinezi cutiile "testelor fenomenelor intra-subiective" si "testelor fenomenelor inter-subiective". Dupa cum se arata in iesirile de mai jos, aceste rezultate indica un fenomen major sigur de reflectare a conditiilor de distragere, F(2,12) = 19.5, MSE = .778, p < .05, un efect major generat de varsta, F(1,6) = 15.78, MSE = 1.278, p < .05, si nici o interactiune sigura intre aceste doua variabile, F < 1.

Calcularea unei corelatii si trasarea unei diagrame de dispersie
Iesiri partiale din experimentul asupra distragerii


Poti evalua tendinta acestor fenomene examinand mediile din box-uri, de la finalul iesirilor. De exemplu, poti vedea ca oamenii mai tineri (M = 6.00) au dat un randament mai bun decat oamenii mai in varsta (M = 4.17).

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale SPSS:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(5 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
COMENTARII (1) spune-ti parerea
teo , Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 17:23
#1

Foarte clar explicate toate lectiile. De foarte mare ajutor numai ca, nu gasesc sa descarc "for free"acest program...Teorie e buna dar practica ne omoara!
Help!

Raporteaza acest comentariu ca injurios!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8315
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8070
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7910
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7865
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
XHTML Sony Vegas Fotografie Swift 3D Excel HTML Word JSON SEO PSD Bridge COREL DRAW Flash Verilog Fireworks AJAX CSS Vista SWF Dreamweaver Python MySQL Outlook Lightroom StyleSheet PHP Gimp RoR Java Ruby on Rails Powerpoint Illustrator Photoshop Javascript Action Script XML
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software