E-learn.ro
Panou utilizatori
Utilizator Parola
Creeaza cont nou    Recupereaza parola
Login
Newsletter
Introdu adresa ta de email
Inscrie-te
Inchide panoul de utilizatori
Add to Google

Tutoriale XML

Descarca toolbar

Toolbar E-learn.ro Facebook Twitter

WEB DEVELOPMENT  /  XML  /  Diverse (2)

Formatul RSS - Partea I

10.03.2009
Formatul RSS - Partea I

Acest tutorial explica avantajele si caracteristicile unui format web numit RSS si contine o scurta prezentare a acestuia, alaturi de informatii despre un format asemanator numit Atom. Acest tutorial se adreseaza administratorilor sau programatorilor care sunt familiarizati cu XML si alte tehnologii Web.

Total vizualizari: 5874 5874 afisari   |   Comentarii  0   |   Rating   |   (2 voturi)   |   Timp necesar: 35 min 35 min   |   Nivel de cunostiinte necesar: Mediu  Mediu

Sursa:  Mnot.net  
Autor:  Mark Nottingham
Adauga la tutoriale favorit Adauga la tutoriale favorite
Pagina:
1
comenteaza printeaza

Introducere in RSS

Gandeste-te la toate informatiile pe care le accesezi pe internet zi de zi: stiri, rezultate obtinute in urma unor cautari, noutati, locuri de petrecere a vacantelor si asa mai departe. O mare parte dintre acestea pot fi organizate sub forma unei liste, chiar daca in realitate ele nu sunt definite in codul HTML de elemente <li>.

Majoritatea oamenilor au nevoie sa urmareasca o serie de astfel de liste, ceea ce devine dificil deoarece sunt atat de multe surse. Ei trebuie sa deschida fiecare pagina in parte, sa retina cum este fomatata si sa memoreze locul pana unde au parcurs informatia.

RSS este un format XML ce contine o lista de linkuri, impreuna cu alte informatii, care ajuta utilizatorii sa decida daca vor sa deschida un link. RSS ajuta calculatoarele utilizatorilor sa inteleaga informatia, pentru a putea urmari toate listele de care sunt interesati si pentru a le personaliza. Este un format destinat cu precadere interpretarii de catre calculatoare si scripturi, ce nu este prezentat direct utilizatorilor (asa cum se intampla in HTML).

Pentru a face posibil acest lucru, un site Web poate oferi o resursa (feed) sau un canal, exact ca orice alt fisier sau resursa de pe server. Odata ce o resursa este disponibila, calculatoarele pot incarca periodic lista respectiva pentru a obtine cele mai noi elemente. In majoritatea situatiilor, oamenii vor face acest lucru cu ajutorul unui program care utilizeaza un numar de liste si le prezinta intr-o singura interfata.


Resursele (feed-uri) pot fi de asemenea utilizate pentru a publica alte tipuri de informatii organizate sub forma de liste, cum ar fi mesajele de pe un blog si linkurile asociate fiecaruia. Acest tutorial se concentreaza asupra intrebuintarii RSS exclusiv pentru publicarea unor liste de linkuri.

Ce ofera o resursa (feed)?

O resursa contine un numar de elemente sau intrari care sunt identificate cu ajutorul unor linkuri. In afara linkului, fiecare element poate avea si alte informatii asociate. Cel mai simplu exemplu de intrare intr-o astfel de lista include un titlu pentru link si descrierea lui; la publicarea unor stiri, titlul poate fi chiar titlul articolului, iar descrierea - primul paragraf sau un rezumat. De exemplu, o astfel de intrare ar putea arata dupa cum urmeaza:

<item>
  <title>Earth Invaded</title>
  <link>http://news.example.com/2004/12/17/invasion</link>
  <description>The earth was attacked by an invasion fleet 
  from halfway across the galaxy; luckily, a fatal 
  miscalculation of scale resulted in the entire armada 
  being eaten by a small dog.</description>
</item>

In plus, chiar si resursa poate avea informatii suplimentare, cum ar fi un titlu (exemplu: Stirile din ziarul Adevarul), o descriere si alte campuri precum reguli de publicare si copyright.
Ca sa ai o idee despre cum arata o resursa completa, citeste sectiunea "Versiuni si module RSS".

Cum folosesc oamenii resursele?

Cea mai populara intrebuintare a resurselor este in cadrul aplicatiilor de agregare. Acestea sunt de mai multe tipuri : portaluri (ce fac posibila vizualizarea intr-o pagina Web; cel mai cunoscut exemplu este My Yahoo), aplicatii incluse in programe de e-mail sau aplicatii desktop.

Aplicatiile de agregare pot oferi o varietate de caracteristici speciale, inclusiv combinarea intr-o singura expunere a mai multor resurse relationate, ascunzand ceea ce utilizatorul a vazut deja si categorizand resursele si intrarile.

Resursele pot fi utilizate si pentru indexarea site-urilor in motoarele de cautare sau in cadrul unor aplicatii software; pentru ca ele pot fi interpretate de calculatoare, un software de cautare nu trebuie sa decida ce parti ale unui site sunt importante si ce parti sunt doar pentru navigare si prezentare. De asemenea, prin intermediul feed-urilor, poti permite altor site-uri publicarea informatiilor de pe site-ul tau, dandu-le posibilitatea sa prezinte continutul asa cum doresc.

De ce ar trebui sa faci disponibila o resursa?

Utilizatorii iti vor multumi, si nu vor fi singurii, deoarece le permiti sa iti vizualizeze site-ul fara a se abate din cautarea lor pentru a face acest lucru.

La o prima vedere, acest lucru pare dezavantajos, dar de fapt imbunatateste vizibilitatea site-ului tau; oferind un acces facil utilizatorilor - permitandu-le sa il vada in ce fel doresc - sunt mai multe sanse sa stie cand apare pe site-ul tau ceva care i-ar putea interesa.

De exemplu, imagineaza-ti ca firma ta anunta un nou produs sau caracteristici noi in fiecare luna. Fara o resursa, utilizatorii tai trebuie sa isi aminteasca sa iti viziteze site-ul si sa vada daca a mai aparut ceva nou - si asta se intampla doar daca au timp. Daca le pui la dispozitie o resursa, pot sa foloseasca o aplicatie si sa obtina astfel un link sau o descriere a evolutiei siteului tau, imediat dupa ce acestea s-au produs.


Situatia este asemanatoare in cazul stirilor; deoarece sunt atat de multe surse de stiri pe Web, majoritatea vizitatorilor nu iti vor accesa site-ul in fiecare zi. Punandu-le la dispozitie o resursa, site-ul tau este in fata lor in fiecare zi si astfel cresc sansele ca ei sa acceseze ceva ce le atrage atentia.

Dar asta nu inseamna sa pierd drepturile asupra continutului?

Nu, inca detii dreptul de copyright (daca doresti).

De asemenea, controlezi ce continut este publicat in resursa, daca este un articol complet sau doar o prezentare. Continutul tau poate fi protejat de mecanismele de acces de pe site-ul, pentru ca doar linkurile si metadatele sunt distribuite. Daca doresti, poti proteja si resursa RSS cu ajutorul SSL si autentificarea HTTP username/ parola.

In multe privinte, publicarea unui feed este asemanatoare cu abonarea la un newsletter, facilitate pe care multe siteuri o ofera pentru a-si tine clientii la curent cu ceea ce se intampla. Diferenta consta in faptul ca utilizatorii nu trebuie sa furnizeze o adresa de mail. Mai mult, ei pot vedea continutul intr-un mod foarte convenabil si astfel reusesti sa atragi cat mai multi utilizatori.


Selectarea continutului din feed

Intr-o resursa poti include orice lista de informatii de pe site-ul tau care ar putea prezenta interes pentru utilizatori si ar putea fi refolosita. Aceasta poate cuprinde titluri de stiri, liste cu joburi, programarea conferintelor si clasificari (precum top 10).

De exemplu:

Stiri si anunturi: titluri, instiintari si orice lista de articole care sunt adaugate de-a lungul timpului

Documente: liste de pagini adaugate sau schimbate, pentru ca oamenii sa nu verifice in mod constant daca s-a modificat ceva in continut

Insemnari si alte linkuri externe: in timp ce multi oameni folosesc RSS pentru a publica linkurile site-ului lor, se pot furniza si linkuri de pe alte site-uri.

Calendar: liste cu evenimente trecute sau care vor avea loc, termene limita sau sarbatori

Liste de adrese de e-mail: pentru a completa o arhiva Web cu adrese de mail publice sau private

Rezultate ale cautarii: sa permita oamenilor sa urmareasca schimbarile cu privire la cautarile lor

Baze de date: liste cu joburi, lansari de aplicatii software, etc.


Pentru inceput, poti defini o "resursa principala" care sa listeze stiri si evenimente, dar nu te opri la asta. In general, fiecare parte a site-ului tau care este actualizata periodic ar trebui sa aiba o resursa proprie, ceea ce va permite utilizatorilor sa urmareasca anumite arii de interes.

Spre exemplu, daca site-ul tau de stiri are pagini pentru stirile internationale, stiri nationale, stiri locale, afaceri, sport etc., atunci ar trebui ca fiecare dintre aceste sectiuni sa fie reprezentata de o resursa separata.

Daca site-ul tau are o interfata ce poate fi personalizata in functie de preferintele utilizatorilor ( de exemplu, ei pot selecta categoriile de informatii pe care vor sa le vizualizeze), poti oferi aceasta posibilitate printr-un feed.

Un foarte bun exemplu este varietatea de resurse pe care le furnizeaza Netflix (http://www.netflix.com/RSSFeeds) , unde nu numai ca poti urmari noile informatii, dar poti beneficia de recomandari personale.

Un alt exemplu bun este iTunes Music Store RSS feed generator (http://ax.itunes.apple.com/rss) de la Apple, pe care il poti personaliza in functie de preferintele tale.

Ceea ce trebuie sa retii este ca resursele sunt folositoare atat intr-o retea, cat si pe Internet. Feed-urile pot fi un instrument puternic chiar si pentru a integra si partaja informatiile intr-o companie.

Publicarea unui feed

Sunt mai multe modalitati de a genera o resursa pentru site-ul tau. Inainte de toate, daca utilizezi un CMS (Content Management System), poti verifica daca acesta are o optiune pentru a genera o resursa RSS.

Daca aceasta optiune nu este disponibila, ai urmatoarele posibilitati:

scraping: cea mai usoara modalitate de a publica o resursa din codul existent. Aplicatiile de tip scraping verifica pagina Web si extrag partile relevante pentru feed, astfel incat sa nu fii nevoit sa schimbi nimic in sistem. Unele folosesc expresii regulate sau Xpath, in timp ce altele iti cer sa introduci in pagina anumiti indicatori (de obicei folosind taguri <div> sau <span>), care te ajuta sa hotarasti ce ar trebui pus in resursa.

Integrarea resursei: daca site-ul tau este creat dinamic (folosind limbaje precum Perl, Pyhton, PHP) poate avea disponibila o biblioteca RSS care te va ajuta sa integrezi resursa.

Incepe cu resursa: ca alternativa, poti crea continutul site-ului tau chiar sub forma de liste RSS, pe care sa le afisezi apoi in pagina Web. Avantajul este ca informatiile din feed-uri vor fi intotdeauna corecte, si , in plus, poti utiliza tool-uri precum XSLT pentru a integra aceste informatii in site.

Colectarea informatiilor de catre utilizatori: daca nu adopti nici una dintre aceste optiuni, unii dintre vizitatorii site-ului tau ar putea alcatui o resursa pentru tine. Totusi, trebuie sa fii constient ca aceasta optiune nu este la fel de eficienta si de incredere, asa cum ar fi daca te-ai ocupa chiar tu de ea, pentru ca ei nu stiu detaliile continutului si sistemului tau. De asemenea, daca pentru a terta parte ar exista probleme de retea, server, etc. , resursa va fi indisponibila chiar daca site-ul tau este functional.

Informeaza oamenii despre resursa ta

Un pas important pe care trebuie sa il faci dupa ce ti-ai publicat resursa este sa instiintezi oamenii ca ea exista; la momentul actual, pe internat exista multe resurse disponibile, dar sunt greu de gasit si de aceea utilizatorii nu le pot folosi.
Paginile care au asociata o resursa RSS ar trebui sa indice utilizatorilor acest lucru, folosind un link de tipul "RSS Feed".

Spre exemplu:

<a type="application/rss+xml" href="feed.rss">RSS pentru aceasta pagina</a>

unde 'feed.rss' este URL-ul resursei. Atributul "type" indica browserelor ca aceasta este un link pentru o resursa RSS.
Mai mult, unele programe folosesc link-ul in sectiunea <head> a paginii HTML. Pentru aceasta, trebuie sa utilizezi tagul <link>

<head>
  <title>Pagina mea</title>
  <link rel="alternate" type="application/rss+xml" href="feed.rss" title="RSS pentru pagina mea" />
</head>

Aceste linkuri ar trebui plasate in pagina Web al carui continut este cat mai similar cu resursa; asta ajuta oamenii sa le gaseasca pe masura ce le cauta.

Retine ca resursele Atom ar trebui sa foloseasca application/atom+xml in locul application/rss+xml in ambele moduri de utilizare.

Pagina:
1
comenteaza printeaza
Alte tutoriale XML:
Noteaza acest tutorial
Rating tutorial
 
(2 voturi)
Pentru a nota acest tutorial, trebuie sa fii logat!
Posteaza un comentariu
Pentru a posta un comentariu, trebuie sa fii logat!
0 TOP UTILIZATORI* 0 0
Tutoriale scrise de mcuemica
mcuemica Rang utilizator mcuemica - Incepator
8320
Tutoriale scrise de emonclercheap
emonclercheap Rang utilizator emonclercheap - Incepator
8075
Tutoriale scrise de claibornelara
claibornelara Rang utilizator claibornelara - Incepator
7915
Tutoriale scrise de ellarichards
ellarichards Rang utilizator ellarichards - Incepator
7870
Tutoriale scrise de beacherrosa
beacherrosa Rang utilizator beacherrosa - Incepator
7610
* Acest top reprezinta punctajele acumulate in ultimele 30 de zile.
Fotografie Python XHTML JSON Vista MySQL Java PHP Dreamweaver XML HTML Ruby on Rails Illustrator Powerpoint Verilog CSS Excel Fireworks Lightroom Action Script Sony Vegas Swift 3D Javascript AJAX SEO Outlook RoR Bridge Flash PSD StyleSheet Photoshop Word SWF COREL DRAW Gimp
Promovare:
Daca faci parte din comunitatea E-learn.ro si doresti promovarea acesteia, poti accesa pagina de promovare.
Arhiva newsletter:
Daca ai ratat un numar mai vechi, sau vrei sa revezi care au fost noutatile E-learn.ro la un moment dat, poti accesa arhiva de newslettere.
  Copyright © 2008-2013 E-LEARN.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii.
Conceput si realizat de Neokinetics Software